Biznis & tech

Njemačkom gospodarstvu ide sjajno, ubrzali su rast u trećem kvartalu

Ekonomisti vjeruju da će rast vjerojatno oslabiti u posljednja tri mjeseca ove godine

An employee of German car maker Volkswagen (VW) works on a VW Phaeton car at the company's so-called transparent factory (Glaeserne Manufaktur) in Dresden, eastern Germany, on July 30, 2010. Visitors can see at the factory how Volkswagen's premium class model Phaeton is being assembled.    AFP PHOTO    OLIVER KILLLIG    GERMANY OUT (Photo by OLIVER KILLIG / DPA / AFP)
FOTO: AFP

Njemačko gospodarstvo u trećem je kvartalu ubrzalo, no rast će vjerojatno oslabiti u posljednja tri mjeseca u ovoj godini, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo gospodarstva.

Industrijska proizvodnja ponovo je porasla na početku trećeg tromjesečja, za 1,3 posto u srpnju u odnosu na prethodni mjesec, istaknulo je ministarstvo.

Poboljšalo se i stanje u uslužnom sektoru, unatoč opetovanom rastu broja zaraženih covidom 19, dodaju. “Ukupno gledano, gospodarska aktivnost vjerojatno će zamjetno porasti u trećem tromjesečju”, objavilo je ministarstvo u mjesečnom pregledu o situaciji u gospodarstvu.

U četvrtom se očekuje normalizacija rasta

Na kraju godine gospodarske izglede mogle bi ipak prigušiti nove mutacije koronavirusa, kojih se pribojavaju u uslužnom sektoru, i kontinuirani problemi u nabavi u industriji.

“U četvrtom tromjesečju nazire se normalizacija rasta”, konstatiraju u ministarstvu, upozoravajući ipak na kontinuirano veliku neizvjesnost koju gospodarstvu donosi daljnje širenje novih mutacija virusa i njihov utjecaj na dinamiku zaraze.

Najveće europsko gospodarstvo poraslo je u razdoblju od travnja do lipnja za 1,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, slabije od brojnih drugih u Europi, budući da je oporavak od pandemije zakočila nestašica poluvodiča i drugih intermedijarnih proizvoda, primjećuje Reuters.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu