Megaakvizicija u tech-sektoru; Nvidia, najveći proizvođač grafičkih čipova, preuzela je Arm za 40 milijardi dolara 

Iz kompanije kažu da preuzimanje neće ugroziti Armov sadašnji poslovni model

ZADNJA IZMJENA: ruj 14, 2020
Foto: Unsplash

Nvidia, tvrtka koja proizvodi grafičke procesore, najavila je da preuzima Arm, proizvođača čipova istoimene ARM arhitekture, za 40 milijardi dolara. Arm time postaje podružnica Nvidije, a iz kompanije su potvrdili da sjedište ostaje u Velikoj Britaniji, te da će nastaviti svoj poslovni model. Kažu da će Arm i dalje biti neutralan prema kupcima, odnosno, da neće biti ekskluzivan proizvod za Nvidiju. Prijašnji vlasnik Arma, japanski SoftBank, preuzeo ga je 2016. godine za 31 milijardu dolara.

Intelektualno vlasništvo britanske kompanije Arm pokreće većinu današnjih mobilnih uređaja, bilo da se radi o Appleu, Samsungu ili nekim drugim uređajima koji primjerice koriste Qualcommove procesore. Armu je vrijednost u posljednjih nekoliko godina kontinuirano rasla, ponajviše nakon što je Microsoft predstavio Surface koji ima Armov procesor, te nakon nedavne najave Applea da će buduća Mac računala također imati Armove procesore, umjesto Intelovih.

Ne žele napraviti krive korake

Nvidia je trenutno vodeći proizvođač grafičkih čipova na svijetu, koji također koriste neke od Armovih tehnologija. Međutim, Nvidia je do sada predstavila Tegra arhitekturu koja se nalazila u nekim mobilnim uređajima i Nintendovoj konzoli Switch. Nvidia se kroz akviziciju sprema i na daljnji razvoj tehnologije potrebne za umjetnu inteligenciju, koja bi se mogla iskoristiti u raznim namjenama, od mobilnih uređaja do serverskih farmi.

U razgovoru za Forbes, Nividijin CEO Jensen Huang izjavio je da je prioritet dovesti Nvidijine tehnologije u Arm. No, to ipak ne znači da će se mijenjati poslovni model. Iz Bloomberga ističu da su Nvidia i Huang uložili mnogo novaca u preuzimanje Arma, pa stoga ne žele napraviti nikakav krivi korak koji bi odvratio sadašnje klijente i ugrozio zaradu.

Ivan Luzar
Telegram autor
1798 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program