Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Nova verzija Androida je službeno spremna za korištenje. Izvukao sam par ključnih funkcija

Nova verzija Androida zvat će se Android Pie, a nekima je već dostupna za korištenje

FOTO: Screenshot/Google

Za razliku od prošle godine, Google nije organizirao službeni događaj za otkrivanje imena nadolazeće verzije operativnog sustava Android, već je samo objavio blog post. Paralelno objavi, bez previše pompe, otkrili su veo s kipa Android robotića koji stoji uz pitu od trešanja ispred njihove središnjice, te time otkrili i službeno ime novog Androida.

Sukladno tradiciji imenovanja verzija operativnog sustava po nekom desertu, novi Android verzije 9.0 zvat će se Android Pie. Davanjem službenog imena, Google je također signalizirao kako je razvoj nove verzije službeno gotov te da je novi operativni sustav spreman za korištenje.

1. Za sada je podržan manji broj modela

Iako je Android Pie sada u finalnoj verziji i dostupan za skidanje, neće ga moći koristiti bilo koji mobitel. Trenutno su podržani Googleovi vlastiti mobiteli, Pixel i Pixel XL prve i druge generacije, što znači da je ovo prva godina u kojoj Nexus serija, modeli 5X i 6P, više službeno nisu podržani. Međutim, podržan je i Essential Phone, neslavno propali projekt tvorca Androida, Andyja Rubina.

Kompanije koje su sudjelovale u beta testiranju nove verzije Androida, trebale bi nadograditi svoje modele do kraja jeseni, dakle do 21. prosinca. Među njima su Sony, Xiaomi, HMD Global, Oppo, Vivo i OnePlus. Koji će modeli dobiti update, ovisi o proizvođačima. Android One modeli, dakle mobiteli drugih proizvođača koji pokreću Android bez ikakvih promjena, nadogradnju bi trebali dobiti ranije. Samsung, LG, Motorola i drugi proizvođači još uvijek nisu dali službene datume lansiranja nadogradnji, no sasvim sigurno možemo zaključiti da se nadogradnje neće dogoditi prije 2019. godine.

2. Baterija će dulje trajati

Možda najbitnije od svega, modelima koji pokreću Android Pie baterija bi trebala dulje držati. Nova funkcija naziva Adaptivna baterija, trebala bi koristiti strojno učenje kako bi ocijenila koje aplikacije nepotrebno troše bateriju, te ih potom staviti u stanje mirovanja. Aplikacije koje koriste bateriju također će se posložiti po prioritetima, stoga će primjerice Snapchat, ako je u mirovanju, postaviti po prioritetu iza Whatsappa, kako ne bi nepotrebno trošio baterijski kapacitet.

Koristeći strojno učenje, mobitel će, pomoću funkcije Adaptivnog osvijetljenja ekrana, sam ugađati razinu osvjetljenja, ovisno o tome gdje se nalazimo ili koja je aplikacija trenutno pokrenuta. Primjerice, ako se nalazimo u tamnijem prostoru, galerija u kojoj pregledavamo slike zahtijeva nešto veću razinu osvjetljenja od aplikacije za dopisivanje. Time će se dodatno produljiti autonomija baterije, ali i pospješiti korisničko iskustvo.

3. Pretpostavit će što vam treba

Screenshot/Google

Android Pie će imati i novu funkciju naziva App Actions. Operativni sustav će pokušati predvidjeti što korisnicima treba u danom trenutku, s obzirom na njihove ranije akcije. Primjerice, ako mobitel prepozna da je radni dan ujutro, otvorit će u vrijeme kretanja na posao Google Karte s lokacijom radnog mjesta, a nakon spajanja slušalica pokrenut će Spotify ili neku drugu glazbenu aplikaciju. Nakon posla bi također mogao ponuditi navigaciju do teretane, a spajanjem slušalica ponuditi zvanje vašeg partnera kako bi im se izjadali o vašem radnom danu.

4. Mobitel će vas poticati da ga koristite manje

Screenshot/Google

Na konferenciji I/O 2018, Google je predstavio jednu od čudnije nazvanih funkcija Androida Pie, Digital Wellbeing, odnosno Digitalno blagostanje. Tom funkcijom Google želi da ljudi što manje koriste svoj mobitel, pokušavajući korisnicima osvijestiti koliko vremena koriste neku aplikaciju. Funkcija će također pokušati korisnicima pomoći u odmaranju na kraju dana, isključivanjem notifikacija, te postavljanjem prikaza u crno-bijeli mod. Time žele korisnike podsjetiti da je vrijeme za počinak.

Smještena unutar postavki, funkcija će korisnicima pokazati koliko vremena provode u pojedinoj aplikaciji, koliko su puta otključali mobitel te koliko su notifikacija primili. Korisnici će moći postaviti vremenska ograničenja na aplikacije. Ako previše koriste YouTube, mogu si postaviti vlastita ograničenja od, recimo, 15 minuta. Nakon tih 15 minuta, ikonica aplikacije će postati siva, kako bi podsjetila da je korisnik probio limit.

5. Navigacija gestama kao na iPhoneu X

Android Pie predstavlja i novi princip navigacije operativnim sustavom, koji pomalo podsjeća na geste s iPhonea X. Srećom, geste će biti opcionalne unutar postavki, pa će se moći birati između klasične tri tipke na dnu ekrana ili jedne izdužene tipke koju se može povlačiti i tipke za nazad. Tapkanjem te središnje smještene dulje tipke, vraća se na homescreen. Duljim držanjem, pokreće se Googleov asistent. Povlačenjem udesno vraća se u posljednje otvorenu aplikaciju, a povlačenjem udesno i duljim držanjem, otvara se pregled otvorenih aplikacija.

Povlačenjem te dulje tipke prema gore također se otvara pregled otvorenih aplikacija, no na vrhu pregleda se također prikazuju neke aplikacije za koje operativni sustav misli da bi bile korisne. Povlačenjem te tipke skroz prema vrhu ekrana, otvara se app drawer, odnosno izbornik sa svim instaliranim aplikacijama. Te geste neće biti limitirane samo na Pixel i Android One modele, već će proizvođači moći sami birati žele li ih u svojim verzijama operativnog sustava.

6. Pametnije notifikacije

Screenshot/Google

Notifikacije će također postati pametnije, pogotovo za aplikacije koje podržavaju odgovore na poruke, poput aplikacija za dopisivanje. Operativni sustav će na neka pitanja ponuditi unaprijed definirane odgovore. Primjerice, ako netko pita jesmo li gladni, operativni sustav će ponuditi spremne da ili ne odgovore. Međutim, trenutno se ne zna koji će jezici će biti podržani.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više