Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Novi potop na svjetskim burzama

Burze i dalje padaju zbog koronavirusa. Wall Street je oštro pao, a Dow Jones zaronio u područje 'medvjeda'

Traders work on the floor of the NYSE at the closing bell at the New York Stock Exchange on Wall Street in New York City on January 3, 2019. The Dow Jones Industrial Average dropped 660.02 points, or 2.8 percent, to 22,686.22.   Photo by /UPI, Image: 405204708, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
FOTO: Profimedia, UPI

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi oštro pali, pri čemu je Dow Jones zaronio u područje ‘medvjeda’, jer se ulagači užurbano povlače iz rizičnih investicija nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju koronavirusa. Dow Jones potonuo je 1.464 boda ili 5,86 posto, na 23.553 boda, dok je S&P 500 skliznuo 4,89 posto, na 2.741 bod, a Nasdaq indeks 4,70 posto, na 7.952 boda.

Nakon jučerašnjeg pada, Dow Jones zaronio je, po prvi put od financijske krize 2008. godine, u područje medvjeda, 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine. S&P 500 i Nasdaq indeks nalaze se, pak, oko 19 posto ispod svojih rekordnih razina, dosegnutih polovicom veljače.

Pndemija uzrokovala dodatni pad

Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od gospodarskih šteta od širenja koronavirusa u svijetu. Ukupan broj slučajeva zaraze u svijetu premašio je 124.000 u 114 zemalja i područja, a umrlo je više od 4.500 osoba. Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jučer proglasila globalnu pandemiju koronavirusa, što znači da se radi o globalnom širenju bolesti koje je teško kontrolirati.

“WHO procjenjuje 24 sata na dan razinu epidemije i sada smo zabrinuti kako alarmantnom razinom širenja tako i intenzitetom te alarmantnim razinama nečinjenja”, kazao je ravnatelj WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. To je uznemirilo ulagače. “Zaraza se sve više širi i mislim da nitko u ovom trenutku ne zna stvarni opseg ovoga”, kaže Kim Forrest, direktorica u tvrtki Bokeh Capital Partner.

Prvo blagi rast, pa oštar pad

Zbog toga ulagače nisu ohrabrile ni nove mjere vlasti u pojedinim zemljama usmjerene na ublažavanje gospodarskih posljedica širenja koronavirusa. Nakon američkog Feda i nekoliko drugih središnjih banaka u svijetu, jučer je i Bank of England (BoE) smanjila ključne kamate, za 0,50 postotnih bodova, na 0,25 posto. “Jednostavno, previše je loših vijesti, od sve većeg broja zaraženih do različitih stajališta mogu li monetarne mjere pomoći. A kada je proglašena pandemija, popustile su sve kočnice”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Dan prije cijene dionica na Wall Streetu porasle su gotovo 5 posto jer je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je da će zatražiti od Kongresa paket poticajnih mjera, uključujući smanjenje poreza na dohodak, kako bi se suzbili rizici po gospodarstvo od širenja koronavirusa. No, čini se da Trump i Kongres ne mogu postići dogovor oko toga. “Fiskalna pomoć mogla bi biti spora zbog različitih mišljenja Trumpa i Kongresa o tome kakva bi ta pomoć trebala biti”, kaže Tuz.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer oštro pale, a među najvećim je gubitnicima bio bankarski sektor, s padom od gotovo 6 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,40 posto, na 5.876 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,35 posto, na 10.438 bodova, a pariški CAC 0,57 posto, na 4.610 bodova.

I azijske burze su u snažnom padu

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump privremeno zabranio putovanja iz Europe kako bi suzbio širenje koronavirusa, što bi moglo dodatno usporiti svjetsko gospodarstvo. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 4 posto i skliznuo na najnižu razinu od početka 2019. godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao 3,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Singapuru skliznule između 1,6 i 8 posto. Ulagače je zaprepastila jučer objavljena odluka predsjednika Trumpa o zabrani svih putovanja iz Europe u SAD, osim iz Velike Britanije i zemalja koje nisu u Schengenskoj zoni, u idućih 30 dana.

Očekuje se oštar pad i na europskim burzama

Premda je Trump poručio da u trgovini neće biti restrikcija, svjetske su burze ponovno uzdrmane koronakrizom pa se danas očekuje oštar pad cijena dionica i na europskim burzama. Terminski Euro STOXX 50 indeks vodećih europskih dionica trenutno je u minusu više od 5,5 posto i kreće se na najnižim razinama od polovice 2016. godine. Oštro su pali i američki terminski indeksi, što najavljuje daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu.

Trenutno je terminski S&P 500 indeks u minusu 4,7 posto, nakon što je već jučer potonuo 4,9 posto. Terminski Dow Jones u minusu je, pak, više od 800 bodova, nakon što je jučer potonuo 5,8 posto i po prvi put od financijske krize 2008. godine zaronio u područje ‘medvjeda’, 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.

Trumpove mjere su neočekivane

“Zabrana putovanja iz Europe definitivno je sve iznenadila. Već se zna da će gospodarske posljedice od koronavirusa biti značajne, a s ovom dodatnom mjerom, utjecaj na poslovanje bit će multipliciran. Tržište na to nije računalo… To će kratkoročno biti veliki ekonomski trošak”, kaže Khoon Goh, direktor u ANZ banci. Trump je jučer objavio i druge mjere usmjerene na suzbijanje širenja koronavirusa, no te mjere nisu ono što su ulagači očekivali.

“Za one koji su se nadali mjerama koje bi spriječile pad potrošnje, ove su mjere razočaravajuće. Ulagači su se nadali i smanjenju poreza na dohodak, no od toga ništa”, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u tvrtki Daiwa Securities. Ulagače nisu ohrabrile ni nove mjere vlasti u pojedinim zemljama usmjerene na ublažavanje gospodarskih posljedica širenja koronavirusa.

Poremećene su ponuda i potražnja

Nakon američkog Feda i nekoliko drugih središnjih banaka u svijetu, jučer je i Bank of England (BoE) smanjila ključne kamate, za 0,50 postotnih bodova, na 0,25 posto. Premda se očekuju i nove fiskalne i poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima, analitičari nisu sigurni mogu li te mjere brzo preokrenuti negativne trendove u gospodarstvima.

“Pravi je problem poremećaj ponude i potražnje povezan s koronavirusom i to je teško procijeniti. Mjere politike, posebno fiskalna politika ili čak sniženje kamatnih stopa, ne utječu izravno na te probleme. Potrebne su koordinirane zdravstvene politike i zdravstvene vlasti bi trebale zaustaviti porast broja slučajeva zaraze”, kaže James Cheo, strateg u HSBC Private Bankingu. Ukupan broj slučajeva zaraze u svijetu premašio je 124.000 u 114 zemalja i područja, a umrlo je više od 4.500 osoba.

Dolar je ojačao, a cijena nafte prati pad burze

Na valutnim je tržištima, pak, američki dolar ojačao, premda se očekuje da će Fed idućega tjedna ponovno oštro smanjiti ključne kamatne stope. Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,37 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,14 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, skliznuo s jučerašnjih 103,80 na 103,35 jena. No, američka je valuta ojačala prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,1320 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1335 dolara.

Danas se održava redovna sjednica čelnika Europske središnje banke, a analitičari očekuju da će ključne kamate biti dodatno smanjene, premda se već kreću duboko u negativnom području.Od ECB-a se očekuju i druge mjere, među ostalim jeftini krediti bankama kako bi ove mogle kreditirati mala i srednje velika poduzeća. A cijene nafte prate pad burzovnih indeksa. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela potonula 4,1 posto, na 34,32 dolara, a na američkom tržištu 3,8 posto, na 31,72 dolara.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više