NYT piše da je Apple dogovorio suradnju s Volkswagenom; radit će na samovozećem kombiju za njihove zaposlenike

VW-ovi T6 kombiji trebali bi prevoziti Appleove zaposlenike od jednog do drugog ureda

ZADNJA IZMJENA: svi 24, 2018
Foto: Screenshot/Youtube

Apple već neko vrijeme razvija samovozeće automobile, ali detalje su dosad uglavnom krili od javnosti. Sada se čini kako će se razvoj intenzivirati jer je Apple dogovorio suradnju s Volkswagenom i zajedno će raditi na samovozećim kombijima T6 Transporter, doznaje New York Times.

Appleovi samovozeći VW T6 Transporteri trebali bi prevoziti njihove zaposlenike od jednog do drugog ureda u Silicijskoj dolini. Apple je prošlog kolovoza svoj ambiciozni program izrade samovozećih automobila prenamijenio s običnih auta na putničke kombije. NYT ističe kako je Apple u međuvremenu otpustio stotine zaposlenika koji su radili na tom projektu koji su nazvali Project Titan. Prije dvije godine, na projektu je radilo preko 1.000 ljudi.

BMW i Mercedes odustali od suradnje

VW, inače, nije bio Appleov prvi izbor. U razgovorima za proizvodnju električnog autonomnog vozila bili su i BMW i Mercedes-Benz. Apple je s njima navodno pregovarao godinama, no pregovori su propali jer je Apple htio imati preveliku kontrolu nad dizajnom i izradom vozila. VW je, čini se, pristao prepustiti Appleu većinu dizajna vozila baziranog na serijskom T6 Transporteru, no još uvijek se ne zna hoće li pogon biti benzinski ili električni.

Na prometnicama oko grada Palo Alta trenutno vozi i nekoliko Appleovih prototipa samovozećih vozila baziranih na Lexusovom RX450h modelu. Appleu su, međutim, velika konkurencija Uber i Gooogleov Waymo, koji na američkim prometnicama imaju stotine vozila. Iako se trenutno čini da Apple zaostaje za konkurencijom, možda je prerano za donošenje nekakvih zaključaka, s obzirom na to da trenutno ne znamo previše o Project Titanu.

Ivan Luzar
Telegram autor
1789 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program