Objavljen video nesreće samovozećeg Ubera i pješakinje; žena koja ga je trebala kontrolirati nije gledala cestu

49-godišnja Elaine Herzberg preminula je u bolnici nakon nesreće

ZADNJA IZMJENA: ožu 22, 2018
Foto: Screenshot/Twitter

Policija iz grade Tempe u Arizoni, objavila je na Twitteru video nedjeljne nesreće u kojoj je Uberov samovozeći Volvo XC90 udario 49-godišnju Elaine Herzberg, koja je kasnije umrla u bolnici. Prema videu, Herzberg je bila vidljiva oko dvije sekunde prije nego što ju je Volvo udario, no vozačica Rafaela Vasquez tada nije gledala na cestu.

Neposredno prije nesreće, gledala je prema dolje. Zbog toga, Vasquez nije vidjela Herzberg, te ustvari nije napravila svoj posao preuzimanja kontrole nad vozilom u hitnim slučajevima. “Video je uznemirujuć i bolan za gledat, a naše misli su i dalje s Elaininim voljenima”, priopćio je Uber. Nesreća se dogodila u nedjelju po noći, dok je Herzberg prelazila slabo osvijetljenu cestu sa svojim biciklom. U početku, jasno se vide noge i donji dio Herzberginog bicikla

Sve okolnosti još nisu poznate

Trenutno se ne zna što je Vasquez radila kada nije gledala na cestu. Zasad se ne zna se je li autonomni Volvo bio opremljen sa svom opremom poput infracrvenih kamera koje imaju dobru vidljivost po noći, te radarom i LiDAR-om. LiDAR, odnosno laserski skener, dobar je u prepoznavanju prometnih znakova, vozila i pješaka, no ima problema s naglim promjenama osvjetljenja. Primjerice, problematičan mu je izlazak iz tunela ili odbljesak nadolazećih vozila, ali i vožnja u sjenu i iz nje.

Videosnimka će vjerojatno biti ključni dio istrage Uberove tehnologije autonomne vožnje i utvrđivanja je li ona spremna za javni promet. Nakon nesreće, Uber je prekinuo sva testiranja autonomnih vozila u Sjevernoj Americi , te ih još uvijek nije vratio na prometnice.

Ivan Luzar
Telegram autor
1798 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program