Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Od 1. siječnja 2017. tvrtke i obrti u Hrvatskoj osnivat će se bez papira, preko interneta

Hrvatska mora početi provoditi EU Direktivu o uslugama koja to predviđa

Prema Direktivi o uslugama Europske unije, od 1. siječnja 2017. svi građani koji žele otvoriti bilo koji oblik uslužnog biznisa, od kafića do revizorske kuće, turističke agencije i škole, to će moći obaviti preko interneta, piše poslovni.hr. U Hrvatskoj će to moći učiniti i svi ostali građani EU. Dozvole za rad dobivat će odmah, bez dodatne birokracije i papira.

Ministarstvo gospodarstva potvrdilo je tom portalu da Hrvatska prema obvezama koje je preuzela iduće godine mora uspostaviti informatičku infrastrukturu i procedure, pripreme su već počele kroz državni projekt “poslovnog pretinca”, centralizirane elektronske usluge za poslovne korisnike.

Sporno pitanje javnih bilježnika

Preko online servisa trebala bi se obavljati sva komunikacija poduzetnika i državne administracije tako da će, piše poslovni.hr, on biti i arhiv službenih dokumenata koji će se moći koristiti, primjerice, za javne natječaje kako bi se smanjila opterećenost poduzetnika birokracijom. Pojednostavila bi se preregistracija djelatnosti, tako da će se promjene moći pratiti u realnom vremenu.

Poslovni pretinac počet će rad do kraja godine s aplikacijom e-Obrt preko koje će se moći obaviti sve za registraciju obrta. Moguća prepreka razvoju efikasnijih servisa je sadašnji zakonski ustroj u kojemu su registracija tvrtki i Sudski registar pod Ministarstvom pravosuđa koje ne želi predložiti izmjene zakona koje izbacuju javne bilježnike iz igre, odnosno ujednače praksu s EU gdje se za osnivanje tvrtki ne traži ovjera kod javnog bilježnika.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više