Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Sasa Cetkovic
Dečki

Sponzorirani sadržaj

U suradnji s

U suradnji s HEP-om

Odličan način uštede: ovi genijalci s FER-a osmislili su uređaj koji prati potrošnju struje u svakoj sekundi

Zove se Enpulse i lako se instalira u razvodnu kutiju

Sponzorirani sadržaj

U suradnji s

U suradnji s HEP-om

Sponzorirani sadržaj Odličan način uštede: ovi genijalci s FER-a osmislili su uređaj koji prati potrošnju struje u svakoj sekundi

Zove se Enpulse i lako se instalira u razvodnu kutiju

Dečki
FOTO: Sasa Cetkovic

Četvorica prijatelja su često pričala o idejama za nove projekte i aktualnim temama koje ih muče. Naravno, na red su jednom došle i inflacija i energetska tranzicija. Došli su do zaključka da ljudi zapravo ne znaju kako se mogu uključiti u energetsku tranziciju, pritom uštedjeti koji cent te je li im to uopće isplativo.

Složili su se da postoji jaz između malog čovjeka i velikih kompanija koje imaju financijsku moć angažirati stručnjake da ih vode kroz taj proces i da razviju za njih krojena rješenja. Shvatili su da tu postoji praznina koju bi jedan digitalni energetski konzultant izvrsno popunio.

Tako su istraživači s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Ivan Sudić (35), Ivan Pavić (32), Alen Hrga (30) i Domagoj Badanjak (28) osmislili Enpulse, platformu i uređaj koji prati potrošnju struje u stvarnom vremenu namijenjen za kućanstva te mala i srednja poduzeća.

Njime možete analizirati svoju energetsku povijest, a korisničko sučelje daje predviđanja buduće potrošnje i troškova te savjete i trikove kako povećati učinkovitost. “Težimo na što jednostavniji način korisniku prikazati sve ključne podatke na temelju kojih može sam zaključiti što mu je činiti kako bi smanjio svoj trošak struje ili CO2 otisak”, rekli su nam.

Osvojili razne nagrade

Kako su uopće krenuli u tu inovaciju? Naime, sva četvorica su jedno vrijeme dijelili istog poslodavca, odnosno FER-ov Zavod za visoki napon i energetiku, gdje su bili doktorandi. Osim što su se viđali svaki dan na hodnicima, često su sudjelovali na istim projektima, kako akademskim, tako i komercijalnim.

Zato su se odlučili prijaviti se na FER-ov inkubator SPOCK u sklopu čega je prošle godine nastao njihov startup Green Energy Pal. U roku od godinu dana, digli su svoj posao na noge i sjajno se plasirali na prestižnim natjecanjima poput Digi Awarda, BASF Innovation Huba i Invento summita.

Ivan Sudić, Alen Hrga i Domagoj Badanjak Saša Ćetković

Raštrkani po svijetu

Vole reći za sebe da su globalno udruženje jer im je firma u nekom trenutku funkcionirala s dva kontinenta, odnosno iz tri države. Naime, Ivan Sudić je, prije nego što su se upoznali, radio na Institutu Ruđer Bošković, a sada je, zajedno s Alenom i Domagojem, zaposlen na FER-u.

Ivan Pavić je proveo devet mjeseci na usavršavanju u Pekingu, pohađao je i ljetne škole u Danskoj i Italiji, a sada radi na Sveučilištu u Luksemburgu. Domagoj je pak proveo dio svojeg diplomskog studija na Sveučilištu RWTH Aachen u Njemačkoj i u kompaniji Quanta Technology u SAD-u. Iako su bili raštrkani po svijetu, imali su velike planove za budućnost.

Platforma kreirana prema potrebama korisnika

Interes za njihov proizvod iz dana u dan raste. Imaju sve više upita, kako od medija, tako i od potencijalnih investitora i klijenata.

“Tek smo u početnoj fazi komercijalizacije. Fokus nam je na razvoju sljedeće verzije proizvoda, ali imamo konstantan rast korisnika te nam je najbitnije da već u ovoj fazi privatne i pravne osobe prepoznaju potencijal naše platforme”, slažu se dečki koji stoje iza mladog startupa.

Ne čudi nas da interes raste jer se njihov uređaj lako instalira u razvodnu kutiju. Prvo treba u razvodnu kutiju ugraditi strujne i naponske senzore koji se spajaju na Enpulse pametnu mjernu kutiju. Ako su u pitanju trofazne instalacije, potrebna su tri strujna i tri naponska senzora.

Nakon što se jednom instalira, Enpulse kontinuirano čita mjerne podatke i šalje ih u korisničko sučelje platforme koja je intuitivna i individualizirana te napravljena prema potrebama klijenata.

Uređaj Enpulse Sasa Cetkovic

Savjeti za odabir tarife

Primjerice, imamo dva kućanstva koja troše jednaku količinu struje mjesečno, no jedan ima plavi model tarife, a drugi bijeli. U plavome su energije visoke i niske tarife zbrojene zajedno, a u bijelome se visoka i niska tarifa zorno razlikuju.

Na kraju mjeseca nemaju iste račune jer se kućanstva razlikuju u omjeru iskorištenosti energije u visokoj i niskoj tarifi te odabiru tarifnog modela.

Tu uskače Enpulse koji vam daje savjete kako odabrati dobru tarifu za vaše potrebe i uštedjeti novac, ali i sačuvati okoliš. Savjetuju i pritom kojeg opskrbljivača odabrati. Među opskrbljivačima nalazi se i HEP Opskrba, koja na hrvatskom tržištu djeluje i kao otkupljivač proizvodnje iz sunčanih elektrana, otkupljujući višak proizvedene električne energije od više od 900 pravnih osoba s kojima ima sklopljen ugovor o opskrbi i otkupu.

Nova verzija proizvoda

Dečki nam kažu kako i oni sami imaju instaliran Enpulse kod kuće. “Osim što nam je to bio dobar način da testiramo potencijalne bugove, ujedno smo mnogo naučili o našoj potrošnji i shvatili kako smo i mi imali neke bespotrebno stalno uključene uređaje, a koji predstavljaju bunar za naše novčanike”.

Trenutačno rade na novoj verziji proizvoda. Žele da Enpulse ima dodatne značajke pa će uskoro korisnicima, na temelju podataka o potrošnji, nuditi optimalni investicijski plan u zelene tehnologije poput solarne elektrane i baterijskih spremnika.

“Mi nudimo svoj uređaj, ali poanta naše platforme je da se može spojiti i na druge. Zato je jedna od glavnih značajki na kojoj trenutno radimo prepoznavanje uređaja. Cilj je da se s jednim mjernim uređajem instaliranim u glavnom razvodnom ormariću prepoznaju sva trošila u objektu”.

Tako bi korisnik točno znao radi li mu ventilacija, hladnjak ili neki drugi uređaj. Pritom bi se povećala sigurnost objekta ukazivanjem na potencijalne greške u radu uređaja.

Ivan Sudić, Alen Hrga i Domagoj Badanjak Sasa Cetkovic

Teško je naći stručan kadar

Osim Enpulsa, imaju i besplatnu uslugu Enpare. To je online servis putem kojeg građani i mali poduzetnici mogu provjeriti koji im opskrbljivač nudi najpovoljnije uvjete s obzirom na njihov profil potrošnje. Na ovim projektima trenutačno rade sami, no kroz koji mjesec planiraju zaposliti još ljudi.

“Najveći izazov nam je pronaći kvalitetan i stručan kadar za razvoj algoritama umjetne inteligencije i IT infrastrukture te osiguravanje investicije kako bismo zaposlenicima dali adekvatne plaće u trenucima dok se tek probijamo na tržište i prihodi su još dosta nesigurni”, kažu naši sugovornici.

Širenje po svijetu

Budući da su sva četvorica suosnivača tehničke struke, dodaju, izazov im predstavljaju i obveze u kojima nisu još toliko vični – od same prodaje i financija pa do marketinga. Imaju jasnu viziju koju žele ostvariti, a to je da svijetu predstave Enpulse kao nešto što će ljudima uvelike olakšati život i postati neizostavni dio kućanstva.

“Želimo privući strateške partnere i dokazati se u Hrvatskoj, potom se proširiti svuda po Europi, a onda i na druge kontinente – uz prilagodbe tehničkim karakteristikama različitih elektroenergetskih sustava”, kažu nam dečki.


Sadržaj nastao u suradnji s HEP-om.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više