Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Nova platforma

Nova platforma Online nasilje postaje sve veći problem. Kao što zaključavamo auto i stan, tako bismo trebali i mobitel

Bili smo na predstavljanju kampanje #BoljiOnline koja poziva sve na odgovornije ponašanje na internetu

FOTO: A1 Hrvatska

“Prije nekoliko godina o temi online nasilja nismo ni razgovarali. Problemi s kojima se susreću djeca se ne mijenjaju toliko, ali se mijenjaju kanali kroz koje dolaze do izražaja. Roditelji, razgovarajte sa svojom djecom, budite im bliski u trenucima kad im je najteže – pogotovo u adolescenciji. Iako su veliki, i dalje im treba topla riječ i roditeljska zaštita. Odvedite ih u šetnju, pokažite povjerenje i stavite se na raspolaganje”.

Poručila je tako Hana Hrpka, predsjednica udruge Hrabri telefon, koja je bila jedna od četiri panelista u zagrebačkom Katranu na predstavljanju najnovijeg projekta kompanije A1 Hrvatska pod nazivom #BoljiOnline. Provode ga u suradnji s Centrom za sigurniji Internet.

“Prevencija i edukacija su najbolji oblik zaštite djece, što i sami provodimo kroz predavanja po školama, rad s djecom i roditeljima, ali i stručnjacima. Tehnologija može biti sjajan alat ako ga znamo odgovorno koristiti i zato su projekti poput ovog iznimno važni”, rekao je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za sigurniji Internet.

Ne treba pretjerati s kontrolom djece

Naime, to je internetska platforma na kojoj su okupljeni razni članci, statistika i kontakti koji ukazuju na prednosti, ali i opasnosti tehnologija.

“Mladi se danas suočavaju s nasiljem koje se iz fizičkog pretočilo i u virtualno. Dodan je još jedan aspekt nasilja jer se djeca ne mogu odmoriti od toga kad dođu doma pa se osjećaju još ugroženije. Posljedice su samim time puno veće”, upozorava Hrpka.

Neminovno je tu važna roditeljska uloga, no naglašava kako opet ne treba pretjerati s kontrolom djece jer to može izazvati kontraefekt i odgurati roditelje od svoje djece.

Alen Delić i Pamela Perkić A1 Hrvatska

Gledati više u ljude, a manje u ekrane

S njom se složila i druga panelistica Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja, A1 Hrvatska.

“Kao telekom koji omogućuje 5G i najširu optičku mrežu u Hrvatskoj, svjesni smo svoje odgovornosti u digitalnom svijetu. Zato se trudimo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo korisnicima omogućili #BoljiOnline svijet. Najkraće rečeno, to je svijet u kojem svi zajedno brinemo o svojoj sigurnosti na mreži, preveniramo cyberbulling i uspješno se nosimo s njim, ne vjerujemo neistinitim vijestima i trudimo se manje gledati u svoje ekrane, a više u ljude i svijet oko sebe”, sumirala je.

Mehanizmi višestruke identifikacije

Alen Delić, stručnjak za informacijsku sigurnost, pak je istaknuo da trebamo krenuti od nas samih i vidjeti što možemo odmah učiniti po tom pitanju. Jedna od stvari jest online zaštita jer on sam internet vidi kao mjesto gdje se osjećamo sigurno, imamo anonimnost i zaštitu.

“Kao što zaključavamo auto i stan u stvarnom svijetu, tako bismo trebali i mobitel. Trebamo se vratiti na početak i razmotriti koje osobne podatke izlažemo. U offline svijetu postoje zlonamjerni ljudi, tako i online. Treba nadograđivati operativne sustave i aplikacije te mijenjati lozinke. Moramo pogledati postavke aplikacija, što one znače”, savjetovao je.

Dodaje kako je korisno i koristiti mehanizme višestruke identifikacije poput SMS-a ili dodatnog e-maila.

“Neka istraživanja pokazuju da u pojedinim zemljama je šteta od kibernetičkog napada veća nego li šteta od kriminala poput preprodaje droge. To nam pokazuje da će takvih trendova biti sve više. Moramo se boriti protiv toga i početi od sebe”, kazao je.

Moramo se odmaknuti od zločestih komentara

Na panelu je sudjelovala i influencerica te aktivistica Pamela Perkić koja je iz vlastitog iskustva govorila o nasilju na internetu, ružnim komentarima i kako se ona sama nosi s njima.

“S negativnim komentarima se nosim s terapijom, podrškom od prijatelja i kolega. Treba se distancirati od zločestih komentara i imati na umu da je ih piše netko nepoznat tko je odvojio 10 sekundi da to napiše i da ne treba njegovo mišljenje biti presudno”, poručila je.

Vjeko Ključarić, Lovro Juraga, Zsa Zsa, Damir Kedžo i Josip Palameta A1 Hrvatska

Postaviti granice na internetu

Dodaje kako i ona sama neke stvari sad radi drugačije kada ima više iskustva s online svijetom. Primjerice, više ne prakticira tipkanje po mobitelu navečer prije spavanja.

“Nekad znam ostaviti mobitel u autu da ni ujutro refleksno ne posegnem za njim. Pokušavam biti autentična na internetu i biti ranjiva sa svojim suporterima, odnosno pratiteljima”.

Jednako tako, naglašava kako treba i znati postaviti granice na internetu.

“Ljudi bi se stalno dopisivali, a ja ne mogu na sva njihova pitanja odgovoriti. Ponekad trebaju stručnjake. Znale su mi se javljati žene i cure u alarmantnim situacijama, a ja ih uputim na stručnjake i hitne telefone. Ne volim previše davati savjete jer se ne smatram dovoljno upućenom u nečiji živo”, kazala je.

Trebamo biti odgovorni jedni prema drugima

Na koncu, svi su se panelisti složili da su odgovornost i lijepo ponašanje prema sebi i drugima jednako važni na mreži i u offline svijetu.

Dodatno, jedini način zaštite od modernih izazova na internetu upravo su ovakvi projekti koji educiraju, potiču na javni razgovor i dijeljenje međusobnih iskustava, a sve s ciljem poboljšanja odgovornosti svih korisnika, bez obzira na njihovu dob.

Svoju podršku kampanji #BoljiOnline i sigurnijem svijetu na mreži iskazali su i pjevači Damir Kedžo, Zsa Zsa, Josip Palameta, Vjeko Ključarić i nedavni pobjednik poznatog pjevačkog showa – Lovro Juraga. Premijernom izvedbom remakea poznate Arsenove pjesme “Kad bi svi”, u ovom slučaju bili #BoljiOnline, zabavili su druge javnosti poznate uzvanike koji su s velikim interesom sudjelovali u programu koji je za njih osmislio A1 Hrvatska.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više