Genijalna animirana mapa pokazuje kretanje stope nezaposlenosti u SAD-u posljednjih 25 godina

Slikovito prikazuje utjecaj globalne financijske krize 2008. godine

ZADNJA IZMJENA: lis. 25, 2016

Animirana mapa koja prikazuje kako se tijekom godina u Sjedinjenim Državama mijenjala stopa nezaposlenosti, fenomenalno je prikazala utjecaj globalne financijske krize 2008. godine na američko gospodarstvo.

Autori su za izradu videa koristili podatke državnog ureda za statistiku, a mapa pokriva razdoblje od 1990. godine do srpnja 2016. godine. Bijela područja označavaju područja u kojima je stopa nezaposlenosti između nula i dva posto, sasvim svjetlo sivom bojom označena su područja sa stopom nezaposlenosti između dva i četiri posto, pa sve do crne boje, kojom je obojana područja na kojima je nezaposlenost veća od 10 posto.

Crnilo 2008. godine

U jeku financijske krize koja je započela 2008. godine mapa se jako zacrnjuje i reflektirao intenzivan rast nezaposlenosti u gotovo svim dijelovima Sjedinjenih Država. Nakon 2012. godine, mapa se sve više bijeli i pokazuje oporavak američkog tržišta rada, koje se prema podacima za rujan iznosi pet posto. Stopa nezaposlenosti od pet posto predstavlja blagi rast u odnosu na 4,9 posto koliko je nezaposlenost iznosila mjesec dana ranije. No, to se objašjava time da sve više Amerikanaca počinje tražiti posao.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru