Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Ovakav krah cijena nafte na svjetskom tržištu nije viđen godinama

OPEC očekuje da će se situacija s cijenama nafte uskoro normalizirati jer nije uzrokovana nikakvim promjenama u ravnoteži između ponude i potražnje

Shell tanker truck with Jet-A1 aviation fuel for aircraft at Eindhoven Airport in the Netherlands, on February 1, 2023. Shell logo visible on the truck. Shell plc is a British multinational oil and gas company headquartered in London, England, formerly as Royal Dutch Shell plc. The oil and gas giant has reported surged record net profits of nearly $42.3 billion last year, the highest in its 115-year history Shell. The energy giant announced Thursday, as the invasion of Russia to Ukraine sent oil and gas prices soaring.
Shell Tanker Truck As Shell Reports Record High Profits, Eindhoven, Netherlands - 01 Feb 2023,Image: 753804174, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Takav krah cijena nafte na svjetskom tržištu nije viđen već godinama. Umjesto rasta cijena crnog zlata, kako su najavljivali svi svjetski stručnjaci, u petak se, za proizvođače i distributere nafte širom svijeta, dogodila katastrofa: cijena Brent nafte na europskom tržištu spustila se, na još prije dva dana, nezamislivu cijenu od 72.54 dolara po barelu.

Na američkom tržištu cijena barela WTI nafte iznosila je samo 66,31 dolara. Dovoljno se prisjetiti da se od sredine prošle godine cijena Brent nafte u prosjeku nije spuštala ispod 85 dolara po barelu. Padom od 20 dolara po barelu u petak je završio najgori tjedan u posljednjih nekoliko godina za naftnu industriju.

Kolaps američkih banaka

Za tako strmoglavi pad cijena nafte kriv je vanjski faktor, odnosno kolaps tri američke banke, Silicon Valley Bank, Signature Bank i Silvergate Bank. Zbog njih je najprije stradao bankarski sektor u Americi, koji je morao uložiti stotinu milijardi dolara u spašavanje First Republican Banka, a toliko su sve banke izgubile i na svojoj vrijednosti.

Kad se opasnost prelila na Europu, pa se u problemima našla i jedna od najuglednijih europskih banaka Credit Suisse, najveća žrtva nakon bankarskog sektora, postala je naftna industrija. Premda su se u četvrtak nakratko cijene nafte oporavile za simboličnih 1 posto, jer su došle informacije da su se pod hitno sastali nafti stručnjaci Rusije i Saudijske Arabije, u petak se ipak nastavio slobodni pad. Počelo se, naime, nagađati da su se Rusi i Saudijci razišli oko toga što valja poduzeti.

Nema znakova nervoze

Ni američki predsjednik Joe Biden ni ministrica financija Janet Yellen nisu puno pomogli izjavama da je američki bankarski sustav zdrav i siguran. Dramatičan pad cijena nafte ubrzala je i panična rasprodaja nafte u strahu da će njene cijene nastaviti padati.

Bojeći se da će cijena nafte u proljeće narasti na 100 dolara po barelu, trgovci i distributeri nafte mahnito su punili zalihe. Podaci Američkog instituta za naftu objavljeni u utorak pokazuju da su zalihe rasle 10. tjedana za redom te da su sada 7 posto više od petogodišnjeg prosjeka. Sada su, dakako, u čudu što raditi s tolikim viškovima nafte zbog kojih bi mogli izgubiti na više milijardi dolara.

Naftni kartel OPEC plus do sada nije reagirao niti su članice pokazale znakove nervoze. Naime, OPEC očekuje da će se situacija s cijenama nafte uskoro normalizirati jer nije uzrokovana nikakvim promjenama u ravnoteži između ponude i potražnje. Pogotovo stoga što se očekuje da će se svjetski bankarski sektor, nakon početnog šoka, početi oporavljati.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više