Ovo djeluje vrlo zabavno, uskoro će se moći kupiti Microsoftovi headsetovi za hibridnu stvarnost

Nakon dvije godine šutnje, stižu MR naočale atraktivne cijene

ZADNJA IZMJENA: kol 29, 2017
Foto: Screenshot/Youtube

Dvije godine nakon predstavljanja Windows Mixed Reality headsetova (Microsoft Hololens i Acer VR), kroz par mjeseci ćemo ih moći i kupiti. Mixed Reality ili hibridna stvarnost je spajanje stvarnog i virtualnog svijeta u jednom. Umjesto “uranjanja” u digitalni svijet, kao kod VR-a, u okolini se putem headseta pokazuju novi elementi i virutalni objekti. Dakle, stvarno i digitalno vrše interakciju istovremeno.

Prvi koji bi trebao stići na tržište je Acerov headset, koji bi trebao koštati oko 300 dolara. Baziran je na istoj platformi kao Hololens, koji je mnogo skuplji. Putem headsetova korisnici će imati pristup mnoštvu Windows 10 aplikacija, ali i igrica. Microsoft je danas najavio najbitniju stvar: njihov MR sustav će biti kompatibilan sa Steamom, za igranje igara u VR-u. Aplikacije miješane stvarnosti će uglavnom biti na Microsoftovoj trgovini.

Naočale rade tako da se putem senzora i kamera prepoznaje gdje se osoba nalazi u prostoru, ali i prema kuda gleda. Pozicije ruku, kao i kontrole za aplikaciju ili igru se prenose u sustav putem dva kontrolera. Ako se radi o miješanoj realnosti, onda će sustav postavljati objekte u prostor oko osobe, no ako se radi samo o virutalnoj stvarnosti, realni prostor se neće prenositi u naočale, već će se generirati posve virtualni.

Jeftinije od HTC Vivea i Oculus Rifta

Steam je inače najveći sustav za digitalnu distribuciju digitalnih igara, s preko 75 posto udjela tržišta. Početkom 2014. godine postali su jedan od glavnih krivaca za renesansu igara u virtualnoj stvarnosti. Njihov sustav broji preko 220 igara za VR, što je oko 100 više nego Playstation VR. Upravo zato je i bitno što će Microsoftove “naočale” imati podršku za Steam, koji je do sad podržavao samo HTC Vive i Oculus Rift sustave.

S tehničke strane, naočale moraju imati rezoluciju ekrana od 1440p po oku, s ciljanim osvježavanjem ekrana od 90 hz. Međutim, ako se aplikacija pokreće na slabijem računalu, sustav automatski spušta osvježavanje na 60 hz. U paketu dolaze i dva kontrolera, koje sustav putem kamera može prepoznati u prostoru. Iako se ne očekuju fantastična iskustva VR-a, ovo će biti najniža cijena za neki MR, tj. VR-uređaj, ako izuzmemo mobitele osrednjih sposobnosti.

Ivan Luzar
Telegram autor
1797 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program