Telegram.hr

Ovo je uzbudljivo: Prestižni Financial Times odabrao je Nenada Bakića za jednog od digitalnih šampiona Europe

Prestižni Financial Times uvrstio je hrvatskog poduzetnika Nenada Bakića na svoj popis stotinu ljudi i kompanija koje smatraju europskim digitalnim šampionima. Radi se, dakle, o ljudima i kompanijama koje po mišljenju FT-a predvode digitalni rast i razvoj Europe, a suosnivača Instituta za razvoj i inovativnost IRIM-a Bakić nalazi se na prvom mjestu u kategoriji u kojoj su birali vodeće individualce. Financial Times je, neskromno ističemo, koristio fotografiju Telegramovog urednika fotografije Vjekoslava Skledara.

Bakića opisuju kao matematičara koji je naknadno postao poduzetnik, a pišu i da trenutno pokušava promijeniti način na koji se u hrvatskim školama podučava računalstvo i tehnologija. Opisali su kratko i Bakićev poslovni put, koji je počeo tako što je lansirao niz različitih portala za traženje poslova. Projekt koji je Bakiću osigurao prestižnu titulu u Financial Timesu je njegov pokret Croatian Makers, a FT ističe i da je Bakić donirao 2500 mikroračunala u više od 1000 hrvatskih škola.

Sve je krenulo od crowdfundinga

Prvi dio njegovog pokreta krenuo je putem crowdfunding kampanje, no onda je kampanju podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pa je svaka škola u Hrvatskoj dobila mikroračunala. Podijeljeno je preko 45.000 mikroračunala BCC Micro:bit. FT ističe i da je Bakićeva neprofitna organizacije IRIM, koju je osnovao sa suprugom, do sada organizirala preko 500 različitih besplatnih radionica za učitelje i profesore.

Pohvaljuju i IRIM-ovu regionalnu robotičku ligu Croatian Makers League, u kojoj sudjeluju škole iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine. Do sada je u natjecanju u gradnji i programiranju robota mBot by Makeblock sudjelovalo preko 1400 škola i znanstvenih institucija. Svi pobjednici dobili su mogućnost sudjelovati na svjetskom natjecanju u gradnji edukativnih robota, koje se održava svake godine u kineskom gradu Šangaju. Kao Bakićev sljedeći potez, FT ističe planove za širenje njegovog edukacijskog programa na cijelu Europu.

Uz Bakića, na popisu se našla i tvrtka Rimac Automobili, koja je uvrštena među predvodnike u novim tehnologijama i poslovnim modelima.