Biznis & tech

Ovo malo čudo, helikopterčić Ingenuity, javio se s Marsa i poručio da je sve okej. Priprema se za svoj prvi let

Prvi let helikopterčića možemo očekivati za 30 do 60 dana

FOTO: NASA/JPL-Caltech

Ingenuity, helikopterčić koji je lansiran na Mars zajedno s roverom Perseverance, javio se s Marsa i signalizirao kako je dobro, odnosno, da “funkcionira kako se očekuje”, javljaju iz NASA-e. Ingenuity bi trebao biti prvi helikopter koji će poletjeti s nekog drugog planeta, što NASA naziva “vanzemaljskim letom braće Wright”, pojasnio je Thomas Zurbuchen, NASA-in pomoćni administrator uprave za znanstvene misije.

Rover Perseverance je sigurno sletio na površinu Marsa u četvrtak, nakon što je lansiran sa Zemlje 30. srpnja prošle godine. Od tada, Perseverance je poslao velik broj impresivnih fotografija s Marsa, čim je dokazao da je siguran, da je sletio kako je očekivano i da je spreman započeti s kontrolnom fazom prije vožnje i istraživanja po Marsu. Ovo je prvi puta da se javio Ingenuity, što su dobre vijesti za NASA-u, ističe CNN.

Prvi let će biti povijesni trenutak

Ingenuity je trenutno na sigurnom, smješten ispod Perseverancea. Sam rover je veličine prosječnog SUV vozila, dok je helikopterčić veličine nešto većeg drona, a teži oko dva kilograma. Ingenuity se javio NASA-i kroz Mars Reconnaissance Orbiter, koji služi kao komunikacijski relej između Marsa i Zemlje. Mars Reconnaissance Orbiter je u Marsovoj orbiti još od 2006. godine. Helikopterčić se od rovera neće odvojiti još barem 30 do 60 dana.

Kako je pojašnjeno na Twitter računu Perseverancea, Ingenuityju se trenutno puno baterije, a kada ga rover ispusti, ovisan će biti samo o svojim solarnim panelima i o svojih šest litij-ionskih baterija. Ako preživi brutalne hladnoće noći na Marsu, kada zna biti i do minus devedeset stupnjeva, NASA-in tim će pokušati poduzeti let.

NASA planira poduzeti ukupno pet letova tijekom 31-dnevnog razdoblja, jednom kada Perseverance pronađe adekvatnu ravnu površinu koja će služiti kao heliodrom. Prvi let Ingenuityja bi trebao biti kratak, samo oko devedeset sekundi, no i dalje će biti riječ o povijesnom trenutku. Riječ je također o eksperimentu, gdje će se pokušati potvrditi korisnost helikoptera na Marsu, kako za robotske, tako i za misije s ljudskom posadom. Ako je taj prvi let uspješan, NASA kaže da su postigli 90 posto svojih ciljeva s Ingenuityjem.