Ovo nam se čini veliko: znanstvenici su po prvi put ikad uspješno teleportirali foton u svemir

Znanstvenici su teleportirali foton sa Zemlje na satelit udaljen 500 kilometara

ZADNJA IZMJENA: srp. 13, 2017
Foto: Yuriy Toropin/Flickr

Znanstvenici desetljećima rade na razvijanju uređaja za teleportaciju, prošle godine dva različita znanstvena tima provela su prvu uspješnu kvantnu teleportaciju izvan laboratorija, a sada je tim kineskih znanstvenika otišao jedan veliki korak dalje – teleportirali su foton sa Zemlje do satelita Micius. Ovo znači da smo jedan korak bliže funkcionalnim teleporterima temeljenim na kvatnoj fizici.

Korištena je kvantna teleportacija. To je proces prijenosa kvantnih informacija od jedne čestice do druge čestice bez njihovog međusobnog dodirivanja. Kvantno stanje jedne čestice – u ovom slučaju, čestice fotona – odmah se dijeli s drugom česticom bez obzira na to koliko su udaljene jedna od druge.

Satelit Micius služi za kvantna testiranja

Teleportiran je foton – elektromagnetski energetski paket određene frekvencije, koje naše oko doživljava kao svjetlost. Kineski tim poslao je foton iz odašiljača sa Zemlje prema satelitu u Zemljinoj orbiti. Riječ je o satelitu Micius, koji sadrži veoma osjetljiv svjetlosni prijamnik. Glavna svrha tog satelita je testiranje kvantne teleportacije.

Micius može stvarati parove isprepletenih čestica fotona. Kako je postignuta kvantna teleportacija? Zamislimo da su dvije čestice fotona špekule, postavljene jedna do druge. Na njih primjenimo silu s kojom ih obje zarotiramo u jednom smjeru. Zatim ih razdvojimo. Jednu šaljemo u orbitu prema satelitu, druga ostaje na Zemlji.

Teleportirana je informacija, na rekordnu udaljenost

Ako je teleportacija uspješna, prva špekula stigla je na satelit nepromijenjena. Tada primjenjujemo silu na drugu špekulu na Zemlji, promijenimo joj smjer rotacije, i u istom trenutku mijenja se smjer rotacije špekule na satelitu. Postignuta je isprepletenost čestica, a teleportirana je informacija. Micius je udaljen od Zemlje 500 kilometara, što znači da su kineski znanstvenici teleportirali informacije na rekordnu udaljenost.

Kada su uvidjeli da su kvatne informacije fotona kojeg je Micious zaprimio doista identične onom na Zemlji, znanstvenici su zaključili da su uspješno teleportirali foton. Za sada, ovakva teleportacija ne može prenositi ništa veliko, samo čestice, odnosno, informacije o stanju čestica. Ipak, znanstvenici kažu kako će nastaviti razvijati teleportacijsku tehnologiju.

Vuk Oreb
Telegram autor
218 članaka Više o autoru