Ovo pametno stablo na okoliš djeluje kao cijela šuma; zasad je postavljeno u gradovima pet država

CityTrees koncept uspio je skupiti ozbiljne investicije

ZADNJA IZMJENA: kol. 15, 2017
Foto: Screenshot/Youtube

Kako bi se smanjio štetni utjecaj gradova na okoliš, zelene površine djeluju kao naizgled jednostavno rješenje. Međutim, zahtijevaju nemali prostor – koji je središtima gradova uglavnom skup – traže ozbiljnu brigu, logistiku i tako dalje. No, naš zato se zgodnim čini rješenje njemačkog Green City Solutionsa, odnosno njihov CityTrees koncept.

Ideja im je bila stvoriti jedno stablo koje će donijeti sve pogodnosti cijele manje šume. Njihov koncept je ustvari vertikalni vrt nalik tipičnim samostojećim reklamnim površinama u gradu. Umjesto reklamnog plakata, unutar jedinice se nalaze mahovina i lišajevi, koji sami po sebi imaju ogromnu površinu koja može apsorbirati čestice, dušikov dioksid i ozon.

https://www.youtube.com/watch?v=7P4o38xd68U

Jedan vertikalni vrt vrijedi kao 275 stabala

Investitori u projekt procjenjuju da jedinica vertikalnog vrta može zamijeniti 275 drva. Pritom zauzima 99 posto manju površinu, a za održavanje treba pet posto iznosa koji bi se potrošio na tih 275 stabala. Jedinica je visoka četiri metra i duboka oko tri. Kako bi bili maksimalno ekološki, sustavi se napajaju kroz solarne ćelije. Trenutno se vrtovi nalaze u par gradova u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Makedoniji i Norveškoj.

Jedinicom se upravlja preko Internet of Things sustava, putem kojega se prati vlaga tla, količina hranjivih čestica u tlu, kao i općenito zdravlje biljaka. Budući da sustav radi preko interneta, sve se može regulirati i pratiti bez da čovjek fizički dođe do vertikalnog vrta. Proizvođač računa da se za proizvodnju jednog vrta napravi četiri tone ugljičnog dioksida, dok jedan vrt može apsorbirati čak 240 tona godišnje.

Ivan Luzar
Telegram autor
460 članaka Više o autoru