Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Oxford Economics tvrdi: BAT godišnje stvara 1,3 milijardi kuna doprinosa hrvatskom BDP-u

BAT konsolidira globalnu proizvodnju, a Hrvatska je odabrana za europsko proizvodno sjedište

20.09.2022,Zagreb,Lauba - Predstavljanje studije uglednog Oxford Economics instituta koji je izracunao ekonomski doprinos BAT-a Hrvatskoj.  Prve gospodarske efekte na hrvatsko gospodarstvo predstavili su:
Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT Adria regije ; Josip Lozancic, clan Uprave BAT Adria za regulatorne poslove ; Pete Collings, direktor savjetovanja za ekonomski utjecaj, Oxford Economics, EME te Maruska Vizek, BAT.
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Nakon što je prošle godine utvrdio da je, u pet godina od preuzimanja TDR-a, BAT postao jedan od najvećih investitora u Hrvatsku odgovoran za petinu stranih investicija u zemlju u tom razdoblju, ugledni Oxford Economics u najnovijoj studiji pokazao je da je tijekom 2021. godine BAT hrvatskom BDP-u doprinio s 1,3 milijardi kuna, odnosno da je ukupno BAT-ovo poslovanje generiralo čak 0,4 posto BDP-a Hrvatske.

BAT od prezimanja TDR-a kontinuirano investira, povećava proizvodnju, izvoz i zaposlenost u Hrvatskoj, a u drugoj polovici protekle godine pokrenut je novi investicijski ciklus od preko 600 milijuna kuna u proizvodnju i distribuciju novih kategorija proizvoda, čime je Hrvatska postavljena čvrsto u središte globalne transformacije BAT grupe. Time je ukupna vrijednost realiziranih investicija BAT-a u Hrvatsku dosegnula gotovo 5,3 milijardi kuna.

Povećanje ekonomskog doprinosa

”BAT u Hrvatskoj ima jedinstven lanac vrijednosti koji čini poljoprivredna proizvodnja u Slavoniji i Podravini kroz Hrvatske duhane, proizvodnja duhanskih i grijanih duhanskih proizvoda u tvornici u Kanfanaru, drugi po veličini nacionalni lanac kioska iNovine, logistički HUB za nove kategorije proizvoda u Rijeci i komercijalni ured u Zagrebu iz kojeg upravljamo sa osam tržišta Adria regije.

Ponosni smo što je Hrvatska i naša Adria regija prepoznata kao jedna od regija koja može predvoditi globalnu transformaciju BAT-a i izgradnju Boljeg sutra (A Better TomorrowTM) za sve naše dionike“, izjavio je Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT Adria regije.

Iz Oxford Economicsa napominju da će nove investicije u tehnološki izuzetno napredne proizvode dodatno povećati ekonomski doprinos BAT-a hrvatskom BDP-u, povrh dosegnutih 1,3 milijardi kuna, a prvi efekti se procjenjuju na dodatnih 40 milijuna kuna doprinosa BDP-u godišnje.

Podržavaju 6071 radnih mjesta

Kolobara je dodao: „Kao veliki investitor u Hrvatskoj upravo u razvoj i proizvodnju nove generacije proizvoda, očekujemo da Hrvatska stvori što kvalitetniji okvir koji regulira spomenute kategorije i omogući potrošačima pravo na informiranje. Druga stvar koja nam je važna za osiguravanje kvalitetnog okruženja za poslovanju u Hrvatskoj je donošenje trošarinskog kalendara koji osigurava predvidljivost.“

BAT svojim direktnim i indirektnim poslovanjem u Hrvatskoj podržava 6071 radnih mjesta, i to u industriji, poljoprivredi, logistici i transportu te financijskom, komunalnom i ostalim uslužnim sektorima. Direktno u BAT-u je na kraju 2021. godine bio 1.491 zaposlenik, 700 radnih mjesta je podržano isključivo prodajom BAT-ovog portfelja proizvoda preko nezavisnih trgovaca na malo, u domaćim lancima opskrbe je podržano 2.680 radnih mjesta, uključujući 370 proizvođača duhana u Slavoniji i Podravini, dok je 1200 poslova podržano je kao rezultat potrošnje od strane zaposlenika BAT-a, dijela maloprodaje koji podržava BAT i uključenih lanaca opskrbe. Ukupna vrijednost nabave BAT-a od hrvatskih dobavljača u 2021. godini dosegnula je 644 milijuna kuna.

Pozitivan utjecaj na izvoz

”Važnost tvornice u Kanfanaru za BAT grupu raste, osobito jer je jedna od rijetkih tvornica u svijetu s proizvodnim linijama za brend NEO, naš proizvod iz kategorije grijanih duhanskih proizvoda. Ta je proizvodnja ključna u našoj izgradnji održive kompanije budućnosti i smanjenju štetnog utjecaja na potrošače te u našoj misiji izgradnje Boljeg sutra za sve dionike (A Better Tomorrow™). Naš globalni cilj je imati 50 milijuna korisnika novih kategorija proizvoda do 2030., a brzina prihvaćanja značajno ovisi o regulativi koja je trenutno u Hrvatskoj među najstrožima u EU”, izjavio je Josip Lozančić, član Uprave za regulatorne poslove BAT Adria regije.

BAT-ovo poslovanje vrlo je važno za hrvatsko gospodarstvo i u kontekstu pozitivnog utjecaja na izvoz, s obzirom da se oko 80 posto proizvodnje iz tvornice u Kanfanaru izvozi na EU tržišta, ali i da se iz riječkog HUB-a nove kategorije proizvoda izvoze u regiju Europe i šire. Što se tiče doprinosa državnom proračunu, on je u 2021. dosegnuo 3,5 milijarde kuna, što je ekvivalent 2,1 posto ukupnih poreznih prihoda. Najveći dio, 3,2 milijarde kuna, odnosi se na plaćanje trošarina i PDV-a, gospodarska aktivnost i zapošljavanje koje podržava BAT i njegovi dobavljači kreirali su 308 milijuna kuna uplata u državni proračun, dok se preostalih 22 milijuna kuna odnosi na PDV koji uplate trgovci na malo BAT-ovih proizvoda.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više