Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Pale cijene nafte, proizvođači zabrinuti zbog omikrona

Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale su ispod 78 dolara

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 78 dolara budući da se vodeći proizvođači spremaju povećati opskrbu u uvjetima pojačane zabrinutosti da bi nova varijanta koronavirusa mogla prigušiti potražnju u novoj godini. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 77,36 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 52 centa nižoj cijeni, od 74,69 dolara.

Trgovci su se prvog radnog dana u novoj godini fokusirali na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, na kojem bi se trebalo razgovarati o proizvodnoj politici.

Povećanje opskrbe za 400.000 barela dnevno

OPEC+ potvrdit će na sastanku zakazanom u utorak povećanje opskrbe u veljači za 400 tisuća barela dnevno, rekli su izvori, dodavši i da je tehnički odbor skupine u izvješću objavljenom u nedjelju procijenio da omikron ne bi trebao značajnije utjecati na potražnju za naftom.

Širenje omikrona donijelo je rekordan broj zaraženih i prigušilo novogodišnje svečanosti diljem svijeta, uz otkazanih više od 4000 letova samo u nedjelju. Raspoloženje na tržištu promijenilo se u nekoliko sati, budući da je prvi radni dan u novoj godini po analitičarima počeo optimistično.

“Stope zaraze rastu širom svijeta, nekoliko zemalja uvodi ograničenja, sektor zračnog prometa, među ostalima, trpi, ali optimizam investitora gotovo se može opipati”, ocijenio je Tamas Varga iz PVM.

‘Put do pobjede nad virusom neće biti ravan ni siguran’

“Čini se da dominantna varijanta koronavirusa donosi manje ozbiljne simptome od svojih prethodnika, što bi nam moglo pomoći da uspješno prevladamo četvrti val pandemije”, dodao je Varga.

Upozorio je ipak da put do “pobjede” nad virusom neće biti ni ravan ni siguran.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u petak stajao 77,97 dolara, što znači da je poskupio 36 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više