Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Panika zbog napada na saudijska naftna postrojenja malo je splasnula, cijene napokon padaju

Saudijci su najavili obnovu proizvodnje nafte do kraja mjeseca

FOTO: AFP

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon dva dana pada, jer je Saudijska Arabija poručila da će punu proizvodnju nafte obnoviti do kraja mjeseca i jer se ulagači nadaju smanjenju kamata američkog Feda. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,15 posto. Pritom je na tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,15 posto, a blago su pale i cijene dionica u Australiji i Singapuru. No, u Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji burzovni su indeksi porasli između 0,1 i 0,5 posto.

Azijske su se burze stabilizirale nakon što su u prethodna dva dana pale zbog strahovanja ulagača od geopolitičkih i gospodarskih posljedica napada dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji. Napadi dronovima u subotu izazvali su prekid proizvodnje nafte u tom postrojenju, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran.

Umirujuća obećanja Saudijske Arabije

Predsjednik SAD-a Donald Trump prvo je oštro prijetio Iranu, no jučer je poručio da ne želi rat, dok je Saudijska Arabija poručila da će proizvodne kapacitete obnoviti do kraja mjeseca, što je umanjilo strahovanja ulagača od oštrog pada ponude nafte na svjetskom tržištu i dugotrajne obnove postrojenja.

Kako je zbog napada na postrojenja proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji smanjena za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje, u ponedjeljak su cijene nafte skočile više od 10 posto. No, kako su SAD i druge zemlje poručile da će u slučaju potrebe koristiti svoje naftne rezerve, cijena je jučer pala oko 6 posto.

Skok cijena kratkoročan

Jutros je, pak, cijena barela na američkom tržištu skliznula daljnjih 0,5 posto, na 59,05 dolara, nakon što je u ponedjeljak u jednom trenutku dosegnula 68,38 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela oslabila 0,1 posto, na 64,50 dolara. Zbog toga su splasnula strahovanja ulagača od većih posljedica po gospodarstva zbog rasta cijena nafte.

“Čini mi se da će se skok cijena nafte početkom tjedna pokazati kratkoročnim, s obzirom na usporavanje rasta svjetskog gospodarstva”, kaže Akira Takei, direktor u tvrtki Asset Management One. A zbog slabosti gospodarstava, kineska i Europska središnja banka (ECB) već su protekloga tjedna dodatno olabavile monetarnu politiku. Ulagači sada očekuju da će to učiniti i američka središnja banka.

Dolar oslabio u odnosu na euro

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, a ulagači se nadaju da će u srijedu Fed smanjiti ključne kamatne stope za daljnjih 0,25 postotnih bodova, nakon što je to već učinio u srpnju kako bi potaknuo rast gospodarstva. Zbog toga je na valutnim tržištima dolar oslabio, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 98,24 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,62 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 108,10 jena, kao i jučer u ovo doba. No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1070 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1005 dolara. Više o napadima u Saudijskoj Arabiji i njihovim posljedicama možete pročitati u tekstu Telegramovog Đive Đurovića OVDJE.