Biznis & tech

Peruško kaže da Fortenova grupa neće prodati Jamnicu

Tvrdi i da je Grupa riješila sve probleme s Konzumom

FOTO: HTV

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško gostovao je danas na Dnevniku HTV-a, nakon što je objavljeno kako je 69,57 posto dionica Poslovnog sistema Mercator prebačeno s Agrokora d.d. na Fortenova grupu. Time je Mercator postao integralni dio poslovnog područja maloprodaje Fortenova grupe koja je sada vlasnica 88,1 posto Mercatora.

“Ova ujedinjena grupa je sada prije svega konsolidirala svoje vlasništvo i kreditnu stranu svojega posla. Mercator je imao 55 banaka koje su ga financirale, Fortenova je izašla iz Izvanredne uprave sa 70 kreditora. Mi smo u zadnje dvije godine sveli sve kreditore na jednu obveznicu koja ima dva kreditora te je funkcioniranje grupe sve jednostavnije. Iskonsolidirali smo vlasničku strukturu Fortenova grupe”, rekao je Peruško.

Rekao je kako od danas preko 70 posto vlasništva drže tri dioničara te istaknuo kako je funkcioniranje sada stabilnije jer postoji konsolidirana vlasnička i kreditna struktura. Rekao je kako grupa zapošljava te kako su prije dva do tri tjedna završili s dezinvestiranjem Leda i Frikoma.

Kaže da se prodaja Jamnice ne spominje

“Grupa će imati dugoročno održivu kapitalnu strukturu, imat ćemo potencijal za investicije, s investicijom ćemo moći u segmentima u kojima i dalje poslujemo, omogućit ćemo poboljšanje konkurentnosti te ćemo biti atraktivniji za nove zaposlenike na tržištu”, rekao je. Dodao je kako će to omogućiti prosperitet za zaposlenika i njihovo napredovanje.

Postavljeno mu je i pitanje spominje li se moguća prodaja Jamnice, na što je odgovorio kratkim: “Ne”, javlja HRT. “Mi smo prodali svoju diviziju smrznute hrane s ciljem da grupu dovedemo do dugoročno stabilne kapitalne strukture, a što je učinjeno. Fokusirani smo na to da ostanemo vodeći poslodavac u regiji. Vodeći smo u pet segmenata u kojima poslujemo”, kaže.

Dodaje kako se tu radi o maloprodaji u kojoj je Fortenova regionalni trgovac. “Vodeći smo u kategoriji pića, proizvodnji ulja te preradi mesa. Tu ćemo nastavljati investirati”, dodaje.

‘Mi smo broj jedan trgovac u Hrvatskoj’

Na pitanje kakva je situacija s Konzumom rekao je kako je Grupa imala jako veliki broj problema ali i da su sve probleme riješili. “Upravo sposobnost da rješavamo probleme, da iz njih napravimo iskorak za Grupu, je dokaz da ćemo i one stvari koje moramo popraviti u Konzumu i Mercatoru, implementirati”, kaže.

Dodaje kako su oni u tri godine došli od 0 do 70 milijuna eura operativne dobiti. “Mi smo broj jedan trgovac u Hrvatskoj, popravili smo se po pitanju percepcije kod naših kupaca, to ćemo samo nastaviti”, zaključio je za HRT.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu