Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Pevex je lani zaradio 288 milijuna kuna, a sada malim dioničarima ne žele isplatiti dividende. Istražujemo pozadinu priče

Mali dioničari se pitaju kome je tvrtka izdala 900 milijuna kuna jamstava

FOTO: PIXSELL/Ilustracija

Dio dioničara trgovačkog lanca Pevex nezadovoljan je ponašanjem i pojedinim odlukama postojeće uprave na čelu s Krešimirom Bubalom, kojeg šira javnost zna kao političara i bivšeg gradonačelnika Osijeka.

Nezadovoljstvo dijela dioničara raste uoči glavne skupštine Pevexa, koja će se održati za nešto manje od mjesec dana, 10. svibnja, a na kojoj će se glasati, između ostalog i o isplati dividende. Naime, iako je kompanija, kao i ranijih godina, imala prilično dobre financijske rezultate, uprava je predložila da se dobit zadrži, umjesto da se isplati dioničarima.

Najveći pojedinačni dioničar Pevexa je Pavao Vujnovac

Najveći pojedinačni dioničar Pevexa je nezaobilazni Pavao Vujnovac, vlasnik Prvog plinarskog društva, odnosno krovne kompanije Energia Naturalis, koja se novcem zarađenim od trgovine ruskim plinom proširila na brojne djelatnosti, pa su tako Vujnovac ili njegove tvrtke ušle u cijeli niz poslova od maloprodaje, transporta, pa sve do trgovine poljoprivrednim proizvodima. Vujnovac je čak i u vlasničkoj strukturi Fortenove – bivšeg Agrokora.

Uglavnom, mali dioničari Pevexa smatraju da će Vujnovac, kao najveći pojedinačni dioničar podržati prijedlog da se dobit, koja je prošle godine iznosila 288 milijuna, zadrži, što za male dioničare znači da će ostati bez dividende.

Radić i Vujnovac zajedno imaju 52 posto dionica i kontrolu nad kompanijom

Vujnovac je, inače, prema riječima upućenih u odnose unutar kompanije, u dobrim odnosima s Mariom Radićem kojeg javnost također vjerojatno zna iz politike – Domovinskog pokreta. I Radić je također među većim dioničarima Pevexa. Osobno i preko svoje tvrtke Filir d.o.o., Radić drži 16,38 posto dionica. Kada to zbrojimo s Vujnovčevih 36,62 posto, njih dvojica ukupno imaju 52 posto dionica, i u mnogim važnim odlukama, poput isplate dividende – ako žele – mogu preglasati sve ostale.

10 najvećih dioničara Pevex d.d. (Izvor: SKDD)

Udruga malih dioničara Pevexa, kako su objavili na svojoj internetskoj stranici, uputili su protuprijedlog Odluci o upotrebi dobiti ostvarene poslovanjem u 2021. godini. Pritom se pozivaju na prošlogodišnju Bubalovu izjavu da je realno da kompanija isplaćuje 50 posto dobiti, što upravo mali dioničari sada i traže. Smatraju da, s obzirom na rekordne rezultate, smatraju da ne postoji razloga da Pevex pola prošlogodišnje zarade ne podijeli svojim dioničarima.

Pevex prošle godine zaradio 288 milijuna kuna, a ne želi isplatiti dividendu

Pojedini dioničari smatraju da se radi o nekim Vujnovčevim kombinacijama, no teško je pretpostaviti zašto bi mu odgovaralo da u kompaniji stoji tolika količina gotovine. Upitali smo ga, putem njegove glasnogovornice, kako o tom pitanju namjerava glasati na Skupštini, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor. Upućeni smo da se s pitanjima obratimo Pevexu.

Iz Pevexa smo na pitanje o zadržavanju dobiti, odnosno neisplati dividende, dobili sljedeći odgovor: “Uprava tvrtke Pevex je predložila dioničarima da se cjelokupna dobit ostvarena u 2021 god. zadrži u tvrtki radi planiranog investicijskog ciklusa i trenutnih tržišnih okolnosti na području RH i zemalja u okruženju.

Uprava tvrtke Pevex je samo u 2021. god. predložila djelomičnu isplatu dobiti, a svih prethodnih godina prijedlog je uvijek bio da se ostvarena dobit rasporedi u zadržanu dobit. Ovogodišnji prijedlog uprave je u skladu s planiranim investicijskim ciklusom i u potpunosti odgovara planiranom poslovnom razvoju tvrtke Pevex, a dioničari će na godišnjoj skupštini odlučiti hoće li taj prijedlog prihvatiti ili odbiti“.

U izvješću se spominje preko 900 milijuna jamstava. Dioničare zanima kome su i zašto izdana

Drugi problem, koji muči dio dioničara Pevexa su vrlo visoka izdana jamstva, koja su krajem prošle godine, kako je vidljivo u izvješću kompanije, iznosila oko 920 milijuna kuna. Posebno ih brine to što je tijekom prošle godine došlo do značajnog porasta jamstava. Ona su krajem 2020. iznosila oko 536,5 milijuna kuna, da bi prošle godine narasla za oko 383 milijuna.

Dio izvješća Pevex d.d. za 2021. godinu u kojem su navedena jamstva kompanije

Dio dioničara s kojima smo razgovarali smatraju da im je Uprava dužna dati objašnjenje kome i zašto su izdana ta jamstva, kako to da je u godinu dana došlo do tolikog porasta njihovog iznosa, jer smatraju da, usprkos dosadašnjim vrlo dobrim rezultatima, ona mogu ugroziti poslovanje kompanije.

Pevex: Jamstva nisu izdana Vujnovcu

Među dioničarima su se pojavile i špekulacije da se radi o jamstvima izdanim Vujnovčevim kompanijama, no iz Pevexa to oštro demantiraju i tvrde da ta brojka koja se spominje u izvješću obuhvaća dana ali i primljena jamstva. “ Društvo PEVEX d.d. u 2021. godini ni dioničarima niti s dioničarima povezanim osobama nije izdalo nijedno jamstvo. Napominje se da izvanbilančna evidencija obuhvaća i primljene i izdane instrumente osiguranja, dok su izdana jamstva u 2021. manja nego što su to bila u 2020. godini”, stoji u odgovoru Pevexa.

Kome su izdana ta jamstva moglo bi se doznati za mjesec dana. Naime, jedan od dioničara zatražio je dopunu dnevnog reda Skupštine u kojoj traži da se dioničarima dostavi specifikacija jamstava uz obrazloženje da je bez toga nemoguće raspravljati o izvješćima za prošlu godinu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu