Biznis & tech

Pfizer u ovoj godini očekuje 26 milijardi dolara prihoda od korona cjepiva

Za razliku od AstraZenece i Johnson&Johnsona čija će cjepiva 'biti dostupna na neprofitnoj osnovi do kraja pandemije'

American multinational pharmaceutical corporation, Pfizer Inc. headquarters in New York City.
Pfizer stock surged higher on November 9, 2020 prior to the opening of Wall Street trading after the company announced its vaccine is "90 percent effective" against Covid-19 infections. The news cheered markets worldwide, especially as coronavirus cases are spiking, forcing millions of people back into lockdown.,Image: 574393424, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no

Američka farmaceutska kompanija Pfizer izvijestila je u utorak da u ovoj godini očekuje 26 milijardi dolara prihoda od cjepiva protiv Covida-19, znatno povisivši procjenu zbog ubrzanog procjepljivanja građana diljem svijeta.

U prva tri ovogodišnja mjeseca prihod od cjepiva koje je Pfizer razvio u suradnji s njemačkom tvrtkom BioNTech, iznosio je 3,5 milijardi dolara.

U cijeloj godini očekuje prihod od 26 milijardi dolara, uz očekivanu isporuku 1,6 milijardi doza cjepiva, prema ugovorima potpisanim do sredine travnja. Do sada su očekivali da će iznositi 15 milijardi dolara.

‘Očekujemo trajnu potražnju za našim cjepivom’

Predviđaju da će u 2022. godini proizvesti najmanje tri milijarde doza. “Na temelju dosadašnjeg iskustva mislimo da će vjerojatni ishod biti trajna potražnja za našim cjepivom protiv covida-19, slična onoj za cjepivom protiv gripe”, rekao je glavni izvršni direktor Albert Bourla u pripremljenim izjavama za telekonferenciju.

Pfizer i BioNTech ravnopravno dijele troškove i bruto dobit od cjepiva, koje se dijeli građanima u dvije doze, uz stopu učinkovitosti veću od 90 posto, prema trećoj fazi ispitivanja.

AstraZeneca i Johnson&Johnson neprofitni

Pfizer je priopćio da očekuje zaradu na cjepivu, za razliku od, primjerice, AstraZenece i Johnson&Johnsona, koji su najavili da će njihova cjepiva biti dostupna na neprofitnoj osnovi do kraja pandemije.

Pfizer je prvo ovogodišnje tromjesečje zaključio s prihodima od 14,6 milijardi dolara, što “odražava operativni rast po stopi od 42 posto”. Prilagođena dobit po dionici poskočila je 47 posto, na 93 centa.

U cijeloj godini očekuju prihod u rasponu od 70,5 do 72,5 milijardi dolara i prilagođenu dobit po dionici od 2,5 do 2,6 dolara.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu