Počinje obnova Krčkog mosta, radovi vrijedni 44 milijuna kuna trajat će dvije godine

Tijekom razdoblja pojačanog prometa u turističkoj sezoni neće biti izvođenja radova

ZADNJA IZMJENA: ruj 15, 2020
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Započinju opsežni radovi obnove Krčkog mosta, koji će se odvijati u četiri faze i trajati dvije godine, a u utorak započinju radovi na velikom luku zbog čega će se promet odvijati naizmjence, jednim kolničkim trakom, izvijestile su Hrvatske autoceste (HAC). Radovi uključuju sanaciju kolničke kolničke ploče uz zamjenu asfaltnog zastora i hidroizolacije, te dovršetak primarne sanacije i zaštite preostalih betonskih površina mosta od utjecaja agresivnog djelovanja klorida iz morske vode, navodi se u priopćenju.

Inače, prije tri mjeseca, 15. lipnja ukinuta je mostarina za Krčki most, a tada su potpisani i ugovori o obnovi i sanaciji mosta vrijedni 44,6 milijuna kuna. Ugovor o sanaciji betonskih površina i kolničke ploče mosta tada su potpisali predstavnici ARZ-a i zajednice ponuditelja u kojoj su hrvatske tvrtke Sitolor, Spegra i Geotehnika, a predstavnici ARZ-a i Instituta IGH potpisali su ugovor o stručnom nadzoru i kontroli kvalitete radova.

“Riječ je o složenim radovima, nužnim kako bi most 40 godina od puštanja u promet i nadalje bio siguran za prometovanje, te kako bi se jedinstvena betonska konstrukcija, svojevremeno najvećeg mosta u svijetu s armiranobetonskim lukom, zaštitila od nepovoljnih atmosferskih utjecaja”, navodi HAC u današnjem priopćenju.

Od danas promet jednom trakom

Radi duljine ukupnog zahvata i uvjeta izvođenja radova, uz istovremeno sigurno i maksimalno protočno odvijanja prometa, radovi su podijeljeni u četiri faze s tim da će se svaka od te četiri faze radova odvijati na jednoj polovini kolnika jednog luka (veliki i mali luk mosta Krk). Ukupno trajanje radova predviđeno je kroz dvije godine, pri čemu će se tijekom razdoblja pojačanog prometa u turističkoj sezoni omogućiti odvijanje prometa u punoj širini kolnika bez izvođenja radova, objašnjavaju iz HAC-a.

Danas prvo započinju radovi na velikom luku zbog čega će za promet biti zatvorena prometna traka na velikom luku u smjeru otoka, dok će se promet voditi naizmjence prometnim trakom u smjeru kopna. Privremena regulacija prometa biti će regulirana semaforima, a intervali će se prilagođavati u skladu s opterećenjem prometa, najavljuju iz HAC-a. Dodaju da će radovi trajati do sredine lipnja 2021. godine, a biti će obustavljeni u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i praznika.

Iz HAC-a mole sve korisnike da poštuju regulaciju u zoni radova i pozivaju na strpljenje prilikom prometovanja u otežanim uvjetima, posebice nedjeljom u večernjim satima kada velik broj vikendaša prometuje u smjeru kopna. Najavljuju i da će sve informacije o privremenim regulacijama na autocestama biti redovito objavljivane putem redovitih izvješća HAK-a u medijima i na web stranici Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) i HAC-a, dok se sve dodatne informacije mogu dobiti putem besplatnih info telefona 0800 0111 i 0800 0422.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program