Još nema službene potvrde, ali izgleda da će oko Božića izaći minijaturna verzija Super Nintenda

Izvori bliski Nintendu javljaju da za Božić stiže mini SNES

SNES
ZADNJA IZMJENA: tra. 19, 2017
Foto: Alphaton/commons.wikimedia.org

Velike vijesti o maloj konzoli dolaze s portala Eurogamer: prema insajderskim informacijama izvora bliskih Nintendu, japanski gigant sprema se za Božić izbaciti na tržište redizajniranu, minijaturnu verziju jedne od njihovih najpopularnijih konzola, Super Nintenda, o kojem smo bili ovisni u devedesetima. Nintendo se odlučio na ovaj potez nakon što su za Božić prošle godine izbacili mini verziju klasične 8-bitne NES konzole, koja se toliko dobro prodavala da su nakon blagdanske sezone nastavili s proizvodnjom. Sad istu stvar žele napraviti i sa Super Nintendom.

Za sada nema službenih fotografija, čak ni skica ‘nove’ konzole, ali neimenovani izvori su potvrdili da je projekt definitivno krenuo, i mini SNES bi trebao biti gotov na jesen. Iako je mini NES ostao u proizvodnji i nakon božićne sezone, Nintendo je ranije ovaj tjedan objavio kako će prestati s proizvodnjom na svim svjetskim tržištima, uključujući Europu, stoga ako već niste, sada vam je zadnja šanjsa za kupovinu. Još čekamo službenu potvrda iz Nintendovog štaba, no čini nam se da je logičan zaključak kako se prestanak proizvodnje jedne retro konzole poklapa s početkom proizvodnje nove.

Mini NES
Mini NES BagoGames/Flickr

Mini SNES vjerojatno će imati 30 ugrađenih igara

Mini NES izgleda isto kao originalni, ali je znatno manjih dimenzija, i ne koristi diskete originalne konzole, nego sadrži trideset klasičnih igara, uključujući bezvremenske hitove poput Super Mario Bros. i Legend of Zelda. Smanjena verzija Super Nintenda vjerojatno će dobiti isti tretman, i sadržavati ograničeni broj najpopularnijih igara, ali neće biti opcije korištenja starih, originalnih disketa s igrama. Dok je početna cijena mini NES-a bila oko 400 kuna, nakon Nintendove objave o obustavi proizvodnje, cijena se popela i preko 2000 kuna, koliko otprilike sada košta na Amazonu, i to je cijena za rabljenu konzolu.

Super Mario Bros. 3
Super Mario Bros. 3 BagoGames/commons.wikimedia.org

Super Nintendo se 1990. pojavio na japanskom tržištu, godinu dana kasnije stigao je u Ameriku, a kod nas je u prodaji od 1992. godine. Prodan je u preko 49 milijuna primjeraka, a prestao se proizvoditi 2003. godine, iako su do tada već bile stigle nove generacije konzola . Danas je retro tehnologija itekako moderna, što obuhvaća i retro gaminga, a rabljeni originalni Super Nintendo na regionalnim oglasnicima možete naći za nekih 400 kuna, ali ako je u dobrom stanju i uz njega dobivate kolekciju igara, cijena se penje i na 1500 kuna. U svakom slučaju, počnite štedjeti za Božić i mini SNES.

Vuk Oreb
Telegram autor
218 članaka Više o autoru