Poduzetnici tvrde da ih je Vlada prevarila: ‘Sad nas čeka val otkaza i likvidacija tvrtki’

Poduzetnici se osjećaju izigranima jer je Vlada ukinula mjeru naknade minimalne plaće

ZADNJA IZMJENA: srp 1, 2020
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Udruga Glas poduzetnika u srijedu je ustvrdila da je vlada, ukinuvši mjeru naknade minimalne plaće te otpisa poreza i doprinosa nakon četiri mjeseca iako je najavljivala kako će mjere biti aktivne 3+3 mjeseca, prevarila poduzetnike.

U priopćenju Udruge tvrdi se da je Vlada poduzetnicima u više navrata obećala kako će nastaviti mjere minimalne plaće, otpisa poreza i doprinosa još tri mjeseca (sveukupno šest mjeseci), po modelu 3+3 mjeseca.

Val otkaza i gašenje tvrtki

“No kako vidimo, ništa od navedenog nije se dogodilo. Na Vladina obećanja poduzetnici su računali dok su pokušavali ponovno pokrenuti svoje poslove i uspijevali sačuvati radna mjesta svojih zaposlenika u prethodnim mjesecima. Ono što nas sada čeka je val otkaza, likvidacija tvrtki, a posljedično moguće i kolaps javnog sektora”, ističu u Udruzi Glas poduzetnika.

Hrvatska je, navodi se u priopćenju, od EU dobila 8,8 milijardi kuna, što je Vlada objavila 26. ožujka, a do sada je u mjere uloženo 5,6 milijardi kuna.

Gdje su još 3,2 milijarde kuna?

“Jednostavnom računicom dolazimo do toga da je još 3,2 milijarde kuna na raspolaganju za gospodarstvo iz EU fondova, bez da je Vlada išta trebala uložiti iz proračuna. Misli li Vlada da ima trenutačno važnije stvari za uložiti novac od spašavanja radnih mjesta? Ili je taj novac negdje već nestao? Udruga Glas poduzetnika hitno zahtijeva odgovore na ova pitanja i vraćanje mjere minimalne plaće za ugrožene djelatnosti za srpanj i kolovoz”, poruka je Udruge.

Smatraju da se Vlada trebala držati prvotno najavljenog koncepta mjera – participiranja u plaći zaposlenika svim poslodavcima koji imaju pad veći od 50 posto i to u konceptu 3 mjeseca + 3 mjeseca, uz otpis doprinosa i poreza na dohodak.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program