Povijesni rezultat Telegrama: prošli smo mjesec imali 1,3 milijuna korisnika, 73% više nego lani

Naši su novinari u prošloj godini razotkrivali ključne afere vladajućih moćnika, od Kuščevića do Tolušića

ZADNJA IZMJENA: sij 14, 2020
Foto: Vjekoslav Skledar

Prema upravo objavljenim rezultatima mjesečnog istraživanja Gemius, Telegram je ostvario svoj najbolji rezultat dosad: u 12. mjesecu naše članke čitalo je 1,3 milijuna korisnika, a stranice su nam otvarane 22 milijuna puta.

To je rast jedinstvenih korisnika od 73 posto i rast pregledanih stranica od 110 posto u godinu dana, po čemu je Telegram u prosincu bio prvi među vodećim news portalima u Hrvatskoj. Prošla je godina za Telegram bila najvažnija dosad.

Smijenili moćnike poput Kuščevića i Tolušića

Naši su novinari razotkrili nekoliko ključnih nacionalnih priča, od kojih su najzapaženiji bili istraživački radovi nakon kojih su morali odstupiti istaknuti članovi vladajuće većine: tadašnji ministar i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić.

Nakon otkrića Telegramovog Drage Hedla, Vlada je krajem godine poništila sumnjivu odluku bivšeg ministra Gorana Marića, koji je zemljište vrijedno 36,5 milijuna kuna dodijelio firmi s prihodima od 12 tisuća kuna. Hedl je otkrio i skandal pomoćnika ministra branitelja, koji je u SMS porukama jednog branitelja poticao na provalu u stan, kako bi mu tako riješio stambeno pitanje.

Nakon Telegramovog teksta, pomoćnik ministra Tome Medveda je smijenjen.

Zataškani slučaj stradalog lipicanca

Osim ministra i pomoćnika, naš Hedl razotkrio je niz lokalnih moćnika i istaknutih predstavnika slavonske lokalne samouprave, poput gradonačelnika Đakova, koji je za 500.000 kuna izgradio cestu do imanja svog donatora. Hedl je također pronašao najvećeg uhljeba u Hrvatskoj, dogradonačelnika Otoka koji ima 8800 neto plaće, 7 mjeseci nije bio na poslu, a kad putuje u Monaco ne otvara godišnji.

Od Telegrama je potekla i velika afera koja se medijima kasnije tjednima protezala kao “slučaj alkoholizirane kume ministrice Žalac”, a otkrili smo i jednu od bizarnijih priča koja je nekoliko dana bila među prvim vijestima u svim dnevnicima. Šef đakovačke ergele doveo je lipicanca kući, da ga njegov sin jaše. Siroti konj se otrgnuo i stradao pod vlakom, a slučaj su probali zataškati. Nakon otkrića Drage Hedla, šef ergele promptno je smijenjen.

Borasovo ljetovanje i obnova Slavonije

Jedna od čuvenijih Telegramovih priča bila je istraga o korištenju javnog novca za obnovu Slavonije: jedan si je tajkun, recimo, novcem za razvoj Slavonije obnovio hotel na Rabu. Izvrsno se čitala i priča o dubrovačkim apartmanima u vlasništvu zagrebačkog Sveučilišta, u kojima ljeti boravi rektor Damir Boras, kao i afera bivše ministrice Žalac, koja je posao od 13 milijuna kuna dala firmi s jednim zaposlenim.

Otkrili smo i da je direktor Elektre u Varaždinu bez natječaja dao pola kata u najam, nakon čega je HEP ekspresno reagirao i smijenio gospodina.

Pomno istraživanje Bandićevog djelovanja

Također smo nastavili s pomnim istraživanjem djelovanja gradonačelnika Milana Bandića; Telegram, je recimo, prvi otkrio u kakvom je stanju Muzička akademija, u koju je uloženo 228 milijuna kuna, kao i krajnje problematičan proces obnove gradskih fasada, kojima se gospodin Bandić često hvali.

Ili recimo, priča o tome kako u gradskoj plinari Zagreb radi petero članova iste obitelji (što nije sve: nekad ih je radilo 14).

Svjetske nagrade i priznanje Reutersa

Lansiran 2015. godine, Telegram je postao najmlađi hrvatski portal s preko milijun jedinstvenih korisnika. U svom godišnjem istraživanju agencija Reuters kontinuirano uvrštava Telegram među najutjecajnije digitalne medije u Hrvatskoj.

Na Reutersovoj smo listi također bili najmlađi hrvatski medij – a dosad smo uspjeli dobiti i druga relevantna priznanja, poput svjetskih nagrada za najbolji videoserijal i najefikasniju marketinšku kampanju.

Ovim putem iskreno želimo zahvaliti svim vjernim čitateljima, za koje u 2020. pripremamo još istraživačkih specijala, osvježeni dizajn i nove rubrike.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program