Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Predsjednik udruženja hostelijera HGK podnio ostavku: 'Ne slažem se s time da se prisilno financirate'

Zoran Salopek u pisanoj je ostavci nabrojao svoje razloge

Zoran Salopek, dosadašnji predsjednik udruženja hostelijera pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, podnio je neopozivu ostavku na tu poziciju. U pisanoj ostavci Salopek kao razloge navodi da se ne slaže s načinom poslovanja komore te je ujedno dao podršku Udruzi Glas poduzetnika.

“Naime, s obzirom na to da se dubinski ne slažem s načinom poslovanja, strukturom i organizacijom same Komore te najvažnije, da se i dalje financirate prisilnom naplatom članarina, mene i mojih kolega, u trenutku kada je nemoguće voditi poslovanje, dajem neopozivu ostavku kao jasan čin neslaganja s Komorom te dajem jasnu i nedvosmislenu potporu Udruzi Glas Poduzetnika”, navodi se u tekstu ostavke objavljenom na stranici Glasa poduzetnika.

Poduzetnici se već godinama bore protiv obveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori, kojoj po sili zakona moraju plaćati članarinu, iako ih većina od nje nema nikakve koristi.

Vlada odbila ukidanje obveznog članstva

Klub zastupnika Mosta uputio je, početkom listopada, u saborsku proceduru prijedloge za izmjenu Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori i Zakona o obrtu, kojima bi se ukinulo obvezno članstvo. No Vlada je na njihove prijedloge dala negativno mišljenje, tako da ni u ovom pokušaju od ukidanja neće biti ništa.

“Vlada Republike Hrvatske smatra da se inicijativi ukidanja obveznog članstva u HGK treba pristupiti s dužnom pažnjom, uz odgovarajuću procjenu oportunosti takve odluke u određenom vremenu, kako zbog javnopravnog karaktera komora i javnih ovlasti koje su na iste prenesene, tako i zbog činjenice da je prijelaz na dobrovoljno članstvo opcija za koju je potrebno ispuniti preduvjete, prije svega, u smislu, postepenog povećanja prihoda iz vlastitih aktivnosti koje će osigurati daljnji nesmetan rad Komore”, stoji u obrazloženju Vlade.

Carić i Juranić odbili Zlatnu kunu

No, da je poduzetnicima zaista dosta Komore, može se vidjeti i iz postupka vlasnika tvrtke DefenseCode – Lucijana Carića i Leona Juranića, koji su odbili nominaciju za nagradu “Zlatna kuna”.

“Odbijanje nominacije za Zlatnu kunu u kategoriji najboljeg post startupa prvenstveno je moralan čin, jer ni na koji način ne želimo davati legitimitet prisilno financiranoj parazitskoj instituciji kojoj je briga za interese poduzetništva zadnja rupa na svirali. Da, odbili smo nominaciju za Zlatnu kunu i nismo to smatrali ničim posebnim, već samo još jednim iskazivanjem našeg poznatog vrijednosnog suda o društvu u kojem živimo i njegovim institucijama”, pojasnio je svoju odluku Carić prije tjedan dana u tekstu za Telegram.

HGK bez prisilnih članarina ne može preživjeti

HGK bez prisilnih članarina ne bi mogla preživjeti. Prema planu poslovanja za ovu godinu, koji se zbog koronakrize neće ostvariti, ali pokazuje strukturu njihovih prihoda i rashoda, ove su godine trebali uprihoditi oko 233 milijuna kuna. Većina prihoda, čak 71 posto prihoda dolazi od članarina, a od prodaje usluga samo pet posto. Prihodi od članarine ove su godine trebali iznositi oko 165 milijuna kuna, dok su od prodaje roba i usluga očekivali nešto više od 12 milijuna kuna.

Troškovi zaposlenih trebali su im, prema planu, biti oko 90 milijuna kuna, što je 40 posto ukupnih troškova poslovanja.