Biznis & tech

Prodana je Nova TV; kupila ju je firma koja, između ostalog, drži N1

Vrijednost transakcije je 230 milijuna eura

FOTO: twitter Nove TV

Nova TV dobit će novog vlasnika. Telekomunikacijska i medijska grupa United Group preuzet će od tvrtke Central European Media Enterprises (CME), u čijem je vlasništvu trenutno i Nova TV, slovenski i hrvatski medijski portfelj.

United Group je u vlasništvu američke investicijske firme KKR i Europske banke za obnovu i razvoj. (EBRD). Osim Nove, među kanale koje će preuzeti, spadaju i Doma TV, POP TV i Kanal A, te još neki kablovski kanali. United Group u svom porfelju, između ostaloga, drži i N1 televiziju te Sport Klub.

Transakcija još nije završena

Iz CME-a su objavili kako je vrijednost transakcije 230 milijuna eura te kako bi ona trebala biti okončana do kraja godine. U priopćenju United Groupa dalje se navodi kako ova transakcija još nije obavljena, te podliježe odgovarajućim regulatornim odobrenjima, no kako će “KKR i United Group usko surađivati sa svim nadležnim tijelima kako bi sve prošlo u skladu s europskim standardima”.

Iz firme navode kako će investirati u kanale kako bi dodatno izgradili njihove lokalne proizvodne kapacitete i proširili njihov doseg izvan lokalnih tržišta.

3,4 milijarde kuna prihoda u 2016. godini

KKR je, stoji u priopćenju, dosad uložio više od 8 milijardi dolara u telekomunikacijski, medijski i digitalni sektor na globalnoj razini United Group je vodeća “pay TV” platforma u jugoistočnoj Europi, a u prošloj godini prihodi firme su bili 459,7 milijuna eura, odnosno 3,4 milijarde kuna.

Firma ima više od tri tisuće zaposlenika, a osnovana je 2007. spajanjem SBB-a i slovenskog Telemacha. Ubrzo su kupili su i Telemach Bosna. Firma je 2014. u svoj portfelj dodala i Telemach Crne Gore.

Firma posluje u šest država

Firma danas posluje na području od oko 20 milijuna stanovnika, u šest država. To su Hrvatska, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija. Korisnicima nude usluge kablovske i satelitske televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije.

United Group je od ožujka 2014. u većinskom vlasništvu KKR-a, vodeće globalne investicijske tvrtke sa sjedištem u New Yorku. KKR upravlja imovinom od 131,1 milijarde američkih dolara. Suinvestitor u firmi je i Europska banka za obnovu i razvoj.

Znak povjerenja u hrvatsko i slovensko gospodarstvo

Dirk Werner, direktor informacijsko-komunikacijskih tehnologija u EBRD-u rekao je kako je današnja objava o preuzimanju slovenskih i hrvatskih kanala “snažan glas povjerenja u hrvatsko i slovensko gospodarstvo od strane vodećeg međunarodnog investitora” te kako će pružiti potrošačima izravan pristup visokokvalitetnom lokalnom i međunarodnom digitalnom sadržaju.”

KKR je firma koja još od 1996. ulaže u tvrtke u telekomunikacijskom, medijskom i digitalnom sektoru. Dosad su ulagali u 58 firmi u Europi, a 31. ožujka 2017. imali su više od 20 milijardi dolara investiranog dugoročnog kapitala.

Nastavite čitati