Biznis & tech

Prva pravomoćna presuda o ništetnosti ugovora u švicarcima, banka mora klijentu vratiti 187.000 kuna kamata

Županijski sud u Varaždinu odbio je žalbu Addiko banke i potvrdio presudu nižeg suda

07.05.2013., Zagreb - Predstavnici udruge Franak objasnili su danas na konferenciji za medije ispred sjedista DORH-a zasto podnose prijavu protiv Hrvatske narodne banke.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga Franak objavila je danas da je stigla prva pravomoćna presuda kojom je ugovor o kreditu u švicarskim francima proglašen ništetnim. Sud je tužitelju, osim utvrđene ništetnosti, dosudio i 187 tisuća kuna preplaćenih kamata.

Kako stoji u objavi udruge Franak, Županijski sud u Varaždinu odbio je 17. rujna žalbu Addiko banke te je potvrdio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno kako su ništetna dva ugovora o kreditu u švicarcima.

Presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu potvrdilo je varaždinsko vijeće u sastavu Veljko Kučeković, Damir Ronić i Tatjana Kukić. Tužitelja je zastupao splitski odvjetnik Srđan Kalebota.

Tužitelj će u zasebnom postupku tražiti povrat cijelog iznosa

Tužitelj će, kako smo već spomenuli, dobiti iznos preplaćenih kamata, ali neće dobiti kompletan iznos koji ima pravo dobiti na temelju ništetnosti. Naime, tužitelj ga nije ni tražio, kako bi izbjegao visoke potencijalne troškove, pa će novom tužbom zatražiti ostatak novca koji mu Addiko banka mora platiti na temelju apsolutne ništetnosti cijelog ugovora.

Ugovor je ništetan zbog valute u kojoj je ugovoren, te promjenjive kamatne stope

Udruga Franak pojašnjava i zašto je poništen ugovor o kreditu. Navode da su temeljni razlozi za utvrđenje ništetnosti ugovora prema presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu bili ti što je ništetan glavni predmet ugovora, a to je valuta kredita – švicarski franak. Zatim, ništetna je i cijena kredita, a to je kamatna stopa koja se mijenjala samovoljnom odlukom banke. Također, ugovor je sagledan kao cjelina te su ta dva bitna sastojka ugovora u kombinaciji s anuitetnom otplatom kredita uzrokovala znatnu neravnotežu prava i obveza, sve na štetu tužitelja

“Detalje ove presude Županijskog suda objavit ćemo u narednim danima čim je tužitelj zaprimi s varaždinskog suda koji ju je otpremio 30. rujna 2020.”, navode iz Udruge Franak.

U predmetu primijenjeno pravo EU

Dodaju i da je u ovom je predmetu primijenjeno pravo Europske unije i praksa Suda EU poglavito iz predmeta C-118/17, Dunai, gdje je Sud unije izričito i nedvojbeno naveo kako ugovori s ništetnom valutom kao glavnim predmetom tih ugovora po mišljenju Suda EU svakako JESU ništetni i ne mogu opstati na snazi.

“Sud unije posebno ističe interes potrošača te navodi kako se kod nepoštenosti glavnog predmeta ugovora on može održati na snazi smo ako je potrošaču u interesu da ugovor ne bude u cijelosti ništetan. U hrvatskome slučaju franak svim potrošačima koji su redovno otplaćivali kredite apsolutno odgovara utvrđenje ništetnosti kompletnih ugovora pogotovo ako su im otkazani ugovori o kreditima i zbog toga im se provodi ovrha”, pojašnjavaju iz udruge Franak.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu