Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Prvi put od 2001. godine Apple je zabilježio godišnji pad prihoda i to zbog slabije prodaje iPhonea

Ovo je prvi put nakon 15 godina

Costumers pay for the iPad 2 on March 25, 2011 at the opening of the Apple's store in the historic Opera district. The iPad 2 was on sale today at 16:00 GMT in 25 countries in Europe, Oceania and Americas, two weeks after its official launch in the United States. AFP PHOTO MARTIN BUREAU / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
FOTO: AFP

Apple je zabilježio prvi pad prihoda nakon čak 15 godina, točnije od 2001. kada je na tržište izašao iPod i počeo veliki rast ovog tehnološkog giganta, piše CNN. Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, godišnji prihodi Applea (za fiskalnu godinu koja završava u rujnu) pali su za 8 posto. U odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada su prihodi iznosili 234 milijarde dolara, ovogodišnji su 216 milijardi dolara.

Prihodi su proteklom kvartalu pali su za 9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 46,85 milijardi dolara, dok je dobit od 9 milijardi dolara, 19 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju.

Zasićenost tržišta smartphonea

Pad prihoda usko je povezan s manjom prodajom iPhonea, koji predstavljaju Appleov najveći izvor prihoda. Apple je prodao 45,5 milijuna iPhona u ovom tromjesečju, dok je u istom razdoblju prošle godine ta brojka iznosila 48 milijuna.

Ovo je ujedno treće uzastopno tromjesečje u kojemu su prihodi i ukupna dobit od iPhonea smanjeni u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Mnogi analitičari konstatirali su da je tržište smatrphonea jednostavno zasićeno, a kupci se nakon duljeg vremena odlučuju na zamjenu telefona, piše CNN.

Najveći pad u Kini

Pritom su najviše, gotovo 30 posto, pali prihodi Applea od prodaje u Velikoj Kini, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće tržište Applea nakon američkog. Slabljenje potražnje za iPhoneima u Kini posljedica je usporavanja rasta stanovništva.

No, svijetlu točku u Appleovom izvješću predstavlja rast prihoda od usluga tvrtke, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay i App Store, za 24 posto na godišnjoj razini. Unatoč oštrom padu prihoda i dobiti, poslovni rezultati najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti nešto su bolji nego što su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali.

Velika očekivanja od novog MacBooka

Cijena dionice Applea u utorak u produženom trgovanju na Wall Streetu pala je za 3 posto. U cijeloj protekloj poslovnoj godini dobit Applea pala je na 45,7 milijardi dolara, s 53,4 milijarde godinu dana prije.

Vodstvo Applea očekuje veću potražnju za njihov iPhone7 nego za njegove prethodnike. Ovo izvješće objavljeno je malo prije nego će Apple na press konferenciji u četvrtak predstaviti novi MacBook s ekranom osjetljivim na dodir. Očekuju da bi to moglo pripomoći rastu prihoda.

Prema projekcijama Apple bi za nadolazeće tromjesečje trebao objaviti prihode u rasponu od 76 do 78 milijuna američkih dolara, u odnosu na 74,8 milijuna u istom razdoblju prošle godine.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više