Biznis & tech

Prvi puta je proizveden 'zeleni' čelik. Za njegovu proizvodnju nisu korištena fosilna goriva

Umjesto fosilnih izvora energije, korišten je vodik

FOTO: Unsplash

Proizvodnja čelika okosnica je današnjeg modernog gospodarstva. Metal kojeg je stvorio čovjek koristi se u gotovo svemu, od mostova i zgrada do automobila i robe široke potrošnje. Proces proizvodnje čelika zahtijeva znatnu energiju koja se obično generira sagorijevanjem fosilnih goriva. A fosilna goriva proizvode obilne količine ugljika, doprinoseći znatno klimatskoj krizi.

Forbes piše da sada postoji “zelena” metoda za izradu metala pomoću hibridnog procesa koji pokreće vodik. Švedska tvrtka za proizvodnju metala proizvela je prvi pokusni čelik bez fosilnih goriva. Tvrtka SSAB napravila je metal koji će grupacija Volvo koristiti u proizvodnji kamiona.

Vodik je zamijenio fosilna goriva

Čelik je proizveden pomoću HYBRIT tehnologije koja koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora za stvaranje goriva za čisto sagorijevanje. Ovim postupkom vodik zamjenjuje fosilna goriva u proizvodnji željeznih peleta i procesu pročišćavanja ugljika, objašnjava Forbes.

“Prvi čelik na svijetu, proizveden bez fosilnih materijala, nije samo proboj za švedsku tvrtku SSAB, to je dokaz da je moguće napraviti prijelaz i značajno smanjiti globalni ugljični otisak industrije čelika”, kaže Martin Lindquist, predsjednik i izvršni direktor SSAB-a, za CNBC.

Očekuje se rast proizvodnje čelika

Proizvodnja čelika bez fosilnih goriva mogla bi promijeniti industriju koja emitira oko devet posto svjetske količine ugljičnog dioksida. Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, predviđa se da će globalna proizvodnja čelika porasti za 33 posto do 2050. godine, prenosi Fortune.

SSAB je proizveo prvu isporuku čelika bez fosilnih goriva u zajedničkom pothvatu s državnim poduzećem Vattenfall i švedskom rudarskom tvrtkom LKAB. “Zeleni” čelik izrađen je u sjevernoj Švedskoj, u pilot pogonu HYBRIT, za koji se ne očekuje da će biti potpuno operativan još pet godina, piše Reuters.

“Cilj nam je isporučiti na tržište čelik bez fosilnih goriva i demonstrirati tehnologiju u industrijskim razmjerima već 2026. godine”, kažu vodeći ljudi SSAB-a u priopćenju. Druga švedska tvrtka pokušava nadmašiti SSAB. Tvrtka H2 Green Steel tvrdi da će do 2024. godine moći proizvoditi čelik bez fosilnih goriva u održivom pogonu vodika, javlja CNBC.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu