Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Pulska tvrtka za hosting izašla je na talijansku burzu i, zapravo dosta neočekivano, skupila ozbiljan novac

Kako je nezanimljiv hosting biznis privukao veliki kapital na burzi

FOTO: Plus Hosting

Plus Hosting, jedna od vodećih hrvatskih firmi pružatelja usluga hostinga za internetske stranice i domene, koja posluje u okviru talijanske grupacije Dominion Hosting Holding, prošloga je mjeseca izlistana na talijanskoj burzi.

Kako je prva pisala Netokracija, izlaskom na burzu prikupili su oko 4,2 milijuna eura za 29,57 posto vlasničkog udjela u holdingu, što je gotovo nevjerojatan iznos ako imamo na umu da je riječ o grupaciji čiji je core biznis – hosting, inače potpuno nezanimljiv investitorima i široj javnosti. Kako je do toga došlo, pitali smo direktora pulskog Puls Hostinga Zvonimira Gembeca.

Ulazak u Dominion grupaciju

Grupacija Dominion Hosting Holding sastoji se od pet tvrtki s ukupno preko 90 tisuća korisnika i više od 200 tisuća domena na četiri tržišta – Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Na burzi je ponuđeno 420.000 dionica, a tržišna vrijednost kompanije procijenjena je na 14,2 milijuna eura. Izvršni direktor Uroš Čižmar u Dominion Hosting Holdingu je za Netokraciju objasnio da im je “pozicioniranje na burzi, osim kapitala donijelo dodatni kredibilitet, što je još važnije od novca.” Osim toga, najavio je i širenje na nova tržišta akvizicijom zrelih tvrtki, kakve su već dio holdinga.

Baš poput pulskog Hosting Plusa, osnovanog 2001. godine, koji je u petnaest godina izrastao u tvrtku s 25 zaposlenika. Iako to ne zvuči mnogo, hosting u Hrvatskoj je, kako kaže Zvonimir Gembec “tihi obrt”, tržište je vrlo fragmentirano, pa od 20-30 hostera kod nas, pretežno je riječ o mikrofirmama u kojima rade jedno ili dvoje ljudi.

“Firma je prodana krajem prošle godine, no što se našeg poslovanja tiče, promjena se nije osjetila, nastavili smo raditi kao i do sada”, kaže Gembec. Plus Hosting je u 2015. godini ostvario solidne prihode od oko 7,9 milijuna kuna s dobiti od milijun kuna. Ipak, ulazak u grupaciju omogućava im znatne uštede troškova, primjerice, računovodstva, marketinga i sistem administratora, jer je funkcioniranje hladnog pogona sada organizirano na razini grupacije.

Reorganizacija i nova radna mjesta

“Skupili smo glave i odlučili da je najbolje da svaka od kompanija preuzme jednu od tih zadaća na sebe. Tako smo se međusobno organizirali kao centri izvrsnosti za određeno područje, pa će tako hrvatski Plus Hosting biti centar za infrastrukturu i automatizaciju i brinuti za o tom dijelu operative za cijeli Dominion Hosting Holding. Isto tako, slovenska Domenca preuzet će brigu o marketingu”, kaže. “Samim time, u planu nam je zapošljavanje novih administratora, a od ulaska u grupaciju već smo zaposlili dvoje ljudi.”

Još jedna prednost konsolidacije jest što smo sada na razini grupacije napravili tim developera koji će biti fokusirani na razvoj novih proizvoda i usluga. “Banalan primjer”, objašnjava Gembec, “krenimo od našeg sustava podrške za što sada imamo tri različita softvera, i to stvarno nema nikakvog smisla. Zajednički tim developera sada radi na razvoju jednog softvera koji će koristiti sve članice grupacije.”

Drugačija pozicija prema dobavljačima i partnerima

Ogromna prednost ulaska u grupaciju je što se sada mijenja pozicija u odnosu dobavljače i partnere. “Spominjem opet primjer PayPala, gdje vi kao grupacija s nekoliko milijuna eura prihoda možete drugačije nastupiti prema PayPalu kod dogovoranja uvjeta nego kao mala firma s par stotina tisuća eura”, navodi Gembec još jednu od važnih prednosti.

U trenutku kada se čini da fizičke servere sve više zamjenjuju cloud serveri koje nude globalni giganti poput Amazona i njihovog Amazon Web Services, pitamo ga kako ti trendovi utječu na njihov biznis. Gembec objašnjava da se u dobrom dijelu priče oko clouda radi o hypeu.

“Za razliku od Amazona, mi svojim klijentima nudimo tzv. managed services, odnosno specijalizirane usluge i podršku kakvu male firme ne mogu dobiti od Amazona. Drugim riječima, vama to radi i za to vam ne trebaju informatičari ili sistem administratori u firmi koji će voditi računa da sustav funkcionira, jer to radimo mi”, objašnjava.

Nevjerojatan odaziv investitora

“Ovakav odaziv na burzi nismo očekivali”, objašnjava. Cijela priča s izlaskom na burzu bila je prava borba, no trebala su nam sredstva za daljnji razvoj i širenje poslovanja. Razmišljali smo o kreditiranju, no niti jedno takvo rješenje nije se činilo povoljnim. Svaka banka traži nekretnine i imovinu kao osiguranje, što mi kao hosting firma ne možemo ponuditi. Naposljetku je ipak prevagnula ideja o prikupljanju kapitala na burzi.”

Pripreme za IPO već su bile pri kraju kada se dogodio BREXIT. “Što sad, mi smo već takoreći vani”, prepričava Gembec. “No na kraju sve je ispalo dobro, jer smo računali na nekih 3 milijuna eura dokapitalizacije”, kaže.

Plus Hosting ostvaruje 75 posto svojih prihoda od hostinga, ostalo otpada na održavanja i servere, no i dalje im je web hosting core biznis. Najviše njihovih klijenata su srednja poduzeća, kojima nude premium hosting usluge, a kao neke od klijenata navode RTL, Emmezetu i Školsku knjigu.
Fokus grupacije i dalje ostaje na tržištima Italije i jugoistočne Europe, na kojima je digitalna ekonomija još u ranim fazama razvoja, pa postoji veliki prostor za rast.