Putin nije pretjerano zadovoljan Wikipedijom pa želi stvoriti rusku verziju koja će, kao, biti pouzdana

Početkom studenog na snagu je stupio zakon kojim Rusija može ugasiti internet

ZADNJA IZMJENA: stu 6, 2019
Foto: Profimedia, TASS

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u utorak sugerirao da bi njegova zemlja trebala imati vlastitu verziju Wikipedije, prenosi RIA. Putin je rekao da bi bila poželjna ruska verzija svjetske online enciklopedije zato što bi pružila “pouzdanu informaciju, predstavljenu u dobrom, modernom obliku”, objavila je RIA. Kremlj planira uložiti 27 milijuna dolara u projekt do 2022.

Samo par dana ranije, 1. studenog, na snagu je stupio kontroverzni zakon kojim Rusija može u bilo kojem trenutku ugasiti internet svojim građanima. Ideja vlasti je stvaranje infrastrukture za stvaranje “suverenog” interneta, što bi Rusiji dalo značajniju prednost u obrani protiv kibernetičkih napada. Kao i sa slučajem stvaranje vlastite online enciklopedije umjesto Wikipedije, kritičari taj potez vide kao korak prema većoj cenzuri interneta.

Internet se može gasiti bez najava

Problematično je također što se Rusija može u bilo kojem trenutku prebaciti na svoj zatvoreni internet, bez da o tome unaprijed obavijesti svoje građane. Ruski internetski promet usmjeravat će se putem čvorišta u zemlji, čija se infrastruktura tek treba izgraditi. Davatelji internetski usluga moraju instalirati opremu potrebnu za uspješnu tranziciju, točnije opremu koja može pratiti, izdvajati i preusmjeravati internetski promet.

Ivan Luzar
Telegram autor
1798 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program