Richard Branson predstavio je prototip za supersonični putnički avion; od Londona do New Yorka putuje tri sata

Trebao bi u komercijalnu upotrebu ući 2023. godine

ZADNJA IZMJENA: stu 17, 2016

Richard Branson, ekscentrični multimilijarder i vlasnik grupacije Virgin predstavio je prototip za novi supersonični zrakoplov koji bi trebao drastično smanjiti trajanje putovanja i putnike iz Londona prevesti u New York u samo 3 sata i 15 minuta, javlja Independent.

Nadzvučni zrakoplov XB-1, nadimka Baby Boom, razvija startup firma Boom i navodno je riječ o najbržem civilnom zrakoplovu na svijetu koji putnicima omogućava povoljno nadzvučno putovanje. Prvi komercijalni letovi najavljeni za 2023. godinu, a cijena leta od Londona i New Yorka trenutno je postavljena na 2500 funti.

10 posto brži od Concordea

Zrakoplov ostvaruje brzinu od 2,2 Macha, odnosno oko 1451 milja na sat, što je oko 10 posto brže od 2,0 Macha, koliko je brz Concorde (nadzvučni putnički avion kojeg su zajednički razvilo francuski Aérospatiale i British Aircraft Corporation) i 2,6 puta brži od bilo kojeg drugog zrakoplova. Novi zrakoplovu mogu primiti do 40 putnika.

“Već sam dugo zaokupljen inovacijama u aeronautici i razvoju brzih komercijalnih letova”, izjavio je osnivač Virgina. “Kao inovatorima tom području, odluka Virgin Galactica o suradnji s tvrtkom Boom bila je jako lagana. Jako smo uzbuđeni zbog prava prvokupa na prvih deset zrakoplova.”

Partnerstvo Bransona i Booma

Iako i druge zrakoplovne kompanije poput Boeinga i Lockhead Martina razvijaju vlastite supersonične avione, a Virgin i Boom žele pobijediti konkurenciju na tržištu korištenjem tehnologije koja je već dobila odobrenje regulatora.

Razvoj je u ovom slučaju riješen u okviru partnerstva s Bransonovom tvrtkom SpaceShip Company koja je dio Virgin Galactica. Oni će biti zaduženi za inženjering i proizvodnju, i dodatno, podršku za testne letove i operativu, a Branson je potpisao ugovor o pravu prvokupa prvih deset letjelica.

I dalje letimo brzinama iz šezdesetih

Uoči predstavljanja letjelice, Blake Scholl osnivač i izvršni direktor startupa Boom je izjavio: “60 godina nakon početka ere jetova, i dalje letimo brzinama iz šezdesetih godina.”

“Dizajneri Concordea, nisu imali tehnologiju za povoljna nadzvučna putovanja, ali sada je imamo”, izjavio je, i dodao da se kompanija “veseli prvom letu Booma koji je zakazan za kraj sljedeće godine”. Podzvučni testovi XB-1 odvijat će se istočno od Denvera u Coloradu, a nadzuvčna testiranja u blizini baze Edwards Air Force Base u Južnoj Kaliforniji.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program