Rimac Automobili su dobili novih 62 milijuna kuna poticaja s kojima planiraju razvijati baterijske sustave

Poticaji uglavnom dolaze iz EU, a cilj je razviti baterije koje su prikladne za sve vrste vozila

ZADNJA IZMJENA: srp 2, 2019
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Uz potporu Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG-BICRO), Rimac Automobili su kroz različite programe dobili poticaje u ukupnom iznosu od 52 milijuna kuna, a većina tog iznosa dolazi iz EU fondova. Iznos uključuje 52,2 milijuna za automobil C_Two, ali i sve ostale potpore i zajmove za kredite koji su Rimcu do sad kroz povijest odobreni.

U sklopu posljednjeg projekta na kojem surađuju Rimac Automobili i HAMAG-BICRO, do rujna 2020. godine planiraju razviti novi učinkovit baterijski sustav koji je modularan i primjenjiv na vozila svih veličina, ali i na razne industrije. Korištenje tih baterija trebalo bi dovesti do smanjenja utroška fosilnih goriva i emisije štetnih plinova, objavili su iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Iz Agencije su na svojim stranicama Rimac Automobile predstavili kao tvrtku koja je “hrvatsko tehnološko čudo koje proizvodi vlastite električne automobile visokih performansi te razvija i proizvodi pogonske i baterijske sustave za druge proizvođače”. Pišu i kako se dizajn, razvoj i proizvodnja automobila i tehnologije nalazi u rukama više od 500 zaposlenika iz cijelog svijeta okupljenih u sjedištu poduzeća u Svetoj Nedelji te u razvojnim uredima u Splitu, Osijeku i Kini.

Ogroman razvoj u samo desetak godina

U sklopu svog projekta #prvih25, u kojem izdvajaju najuspješnije hrvatske tvrtke, među kojima je i Rimac Automobili, pišu kako je razvoj te tvrtke ustvari počeo prije desetak godina, kada je mladi Rimac izumio čarobnu rukavicu koja je služila kao zamjena za miš i tipkovnicu na računalu. Deset godina kasnije, Rimac Automobili je ime koje se pojavljuje uz najveća imena u automobilskoj industriji, poput Ferrarija i Koenigsegga.

Danas Rimac automobili surađuju s automobilskim gigantima poput Renaulta, Aston Martina, Jaguara, Porschea i legendarnog dizajnerskog studija Automobili Pininfarina, za koje Rimac radi na pogonskom sustavu za njihov prvi vlastiti automobil u povijesti. Međutim, ne razvijaju samo limitirana sportska vozila, već rade i na zajedničkom projektu s Hyundai Motor Groupom, s kojima bi do 2020. godine trebali predstaviti dva električna vozila visokih performansi.

Ivan Luzar
Telegram autor
1797 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program