Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Rimac kažnjen jer nisu Fini predali financijsko izvješće za 2021. godinu

Iz Rimac Grupe nam kažu da je razlog vlasničko preslagivanje zbog preuzimanja Bugattija te nove investicije

U centru Zagreba građanima pradstavljen super automobil Rimac C-Two 28.09.2018., Zagreb - Na Trgu J.J. Strossmayer gradjanima je predstavljen novi automobil tvrtke Rimac automobili, C_Two, automobil jedinstvenih performansi u svijetu automobilizma.
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
FOTO: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Do kraja 2022. godine ostala su otprilike dva tjedna, ali Rimac Grupa još uvijek nije predala izvješće za 2021. godinu. A kakvi su im poslovni rezultati pitanje je koje sasvim sigurno mnoge zanima, s obzirom na pažnju javnosti koja je usmjerena ka prvom i jedinom hrvatskom proizvođaču hiperautomobila.

Naime, prema Zakonu o računovodstvu, sve kompanije u Hrvatskoj moraju Financijskoj agenciji dostaviti svoja izvješća, za što je propisano nekoliko rokova. Do 30. travnja kompanije su za statističke potrebe FINA-i trebale dostaviti bilancu i račun dobiti i gubitaka, a u roku od šest mjeseci i ostala izvješća, poput izvješća o novčanim toku, promjenama kapitala itd.

FINA: Rimac nije predao izvješće, zato ga nema na stranicama

Upitali smo FINA-u zašto na njihovim stranicama nema izvješća Rimac Grupe, na što smo dobili sljedeći odgovor.

“Rimac Group d.o.o. nije podnio GFI za 2021. godinu za potrebe javne objave te stoga podaci nisu dostupni putem aplikacije RGFI – javna objava”, stoji u odgovoru FINA-e.

Iz Rimac Grupe, koju smo također zamolili za pojašnjenje ove situacije, kažu da je do kašnjenja došlo zbog vlasničkog preslagivanja vezanog za preuzimanje Bugattija i novih investicija. Sve to, kažu, dovelo je do kašnjenja s izvješćima, koja namjeravaju predati u narednim mjesecima.

Rimac: Platili smo kaznu zbog nepredaje izvješća

“Tijekom 2021. smo tvrtku Rimac Automobili razdvojili na Bugatti Rimac (koja je preuzela ‘hypercar’ poslovanje Rimac Automobila te francuskog proizvođača automobila Bugatti) i Rimac Technology. Kasnije, početkom 2022., Rimac Automobili d.o.o. mijenja ime u Rimac Group d.o.o. kao holding tvrtka prethodno navedenima.

Istovremeno smo odradili dvije runde financiranja s preko 600 milijuna eura investicije prikupljeno tijekom 2021. i 2022. te smo implementirali novi ERP sustav za sve tri tvrtke. Navedeni procesi su vrlo opsežni i složeni te smo radi njih i radi dostupnosti revizora zakasnili s predajom revizorskog izvještaja, za što smo i platili predviđenu kaznu. Izvješće ćemo predati u narednim mjesecima”, odgovorili su nam iz Rimac Grupe.

Za nepredaju izvješća u zakonskom roku kazne se kreću od 10 do 100 tisuća kuna za pravnu osobu, te od 5 do 20 tisuća kuna za odgovornu osobu – direktora kompanije.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više