Biznis & tech

Rover Perseverance sprema se za novu prekretnicu u misiji. Prikupit će uzorak stijene s Marsa

Uzorak koji prikupi bit će poslan na Zemlju

NASA’s Perseverance Mars rover took a selfie with the Ingenuity helicopter Članak se nastavlja ispod oglasa
FOTO: NASA

NASA-in rover Perseverance priprema se za prikupljanje prvog uzorka stijene s Marsa, objavila je u srijedu američka svemirska agencija. Prikupljanje uzorka, što je NASA označila kao prekretnicu, počet će unutar naredna dva tjedna.

“Na pragu smo nove ere planetologije i otkrića”, rekao je NASA-in znanstvenik Thomas Zurbuchen. Proces će trajati oko 11 dana i uključuje korištenje raznih znanstvenih instrumenata na roveru Perseverance. Kada i kako će točno sonda biti vraćena na Zemlju, još nije isplanirano. Naknadne NASA-ine misije koje se trenutno razvijaju s Europskom svemirskom agencijom poslat će svemirske letjelice na Mars kako bi sakupili zapečaćene uzorke i vratili ih na Zemlju.

Traži tragove ranijih oblika mikrobnog života

Perseverance je rizično sletio na Mars krajem veljače. Razvoj i konstrukcija rovera koštali su oko 2,5 milijardi dolara i trajali osam godina. Rover traži tragove ranijeg života mikroba na Crvenom planetu i istražuje njegovu geologiju i klimu.

Na Mars je s roverom dovezen i mini helikopter. Sredinom travnja poletio je na Marsu, što je bio prvi let na drugom planetu. Od tada je helikopter Ingenuity izvršio devet letova i produžena je njegova prvotna 30-dnevna misija.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu