Samsung novim Galaxy S6 očajnički pokušava dohvatiti marže Applea

Galaxy S6 po uzoru na iPhone 6 nema mogućnost proširivanja memorije

ZADNJA IZMJENA: tra 16, 2015
Foto: Kārlis Dambrāns/Flickr

Jedna od glavnih prednosti Samsungovih Galaxy mobitela nad Appleovim iPhoneom oduvijek je bila mogućnost povećavanja memorije, ali s izlaskom S6 i S6 Edge Samsung je uklonio tu mogućnost.

Umjesto jeftine kupnje memorijskih kartica kupci koji žele veći kapacitet mobitela odsad moraju platiti dodatnih 100 dolara kako bi umjesto verzije od 32 gigabajta dobili 64 gigabajta ili još 100 dolara za 128 gigabajta.

Za odgovor na pitanje zašto je Samsung odustao od važnog razloga privlačnosti Galaxya, dovoljno je pogledati koliko ih u proizvodnji košta veći kapacitet mobitela. Prema analizi IHS-a proširenje na 64 Gb ih košta 13 dolara, a na 64 Gb manje od 26 dolara. Zbrojem troškova i krajnje cijene mobitela Samsungova namjera postaje jasna; za dodatnih 32 gigabajta imaju 87 dolara dodatnog profita, a za verziju od 128 Gb čak 176 dolara.

Ni ovim potezom nisu dostigli Appleove brojke

Samsung je ovim potezom odlučio kopirati Appleov model koji također naplaćuje 100 dolara uza svaki verziju s većim kapacitetom. “Samsung koristi memoriju kako bi povećao profite, što je taktika koju Apple korsiti od samog početka. U Samsungu su prepoznali i shvatili da Apple primjenom te taktike dobro zarađuje, pa su se i sami odlučili na isti potez”, rekao je glavni analitičar IHS-a Andrew Rassweiler.

Istu stvar je Samsung napravio i s većom cijenom Galaxy S6 Edgea, koji ima zakrivljeni ekran, u odnosu na S6 s ravnim ekranom. Rassweiler procjenjuje da ugradnja zakrivljenog ekrana Samsung košta oko 25 dolara, ali kupcima S6 Edge model naplaćuje dodatnih 100 dolara.

Međutim, čak ni s ovim pokušajem povećanja profita Samsungovi S6 modeli se ne mogu nositi s Appleovim brojkama. Prema analizi IHS-a izrada najskupljeg Samsungovog flagshipa Galaxy S6 Edge košta 290,45 dolara, a kupcima u SAD-u preko američkog operatera Verizona se prodaje za 800 dolara. S druge strane izrada iPhonea 6 Plus sa 64 Gb košta 236,04 dolara, a prodaje se za 849 dolara.

Povećanje marži je prioritet Samsunga

Samsung je za S6 odlučio koristiti svoj procesor Exynos 7420 i vlastite modeme, ali Rassweiler misli kako kompanija neće imati puno koristi od većih marži. “Mislim da je prednost za Samsung više poslovno orijentirana, odnosno prilika da novac ostane unutar kompanije”, kaže Rassweiler.

Samsung se u većini slučajeva odricao veće zarade ugrađujući u svoje uređaje nove značajke (dodatni senzori, zakrivljeni ekran) kako bi stekao što veći tržišni udio. Od Galaxya S4 troškovi proizvodnje Galaxy uređaja rastu sa svakim novim modelom, Apple istovremeno svoje uređaje cijelo vrijeme proizvodi za 200-injak dolara.

Međutim, jedan od prioriteta Samsunga je povećanje profitnih marži koje su im nakon deset kvartala s 15 posto pale na 7,1 u trećem kvartalu 2014.

 

Viktor Horvat
Telegram autor
232 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program