Site icon Telegram.hr
Biznis & tech

Mladi HDZ-ovac koji je izumio besmisleni selfie-stup dobio 1,3 milijuna kuna od ministarstva

Iza dubioznog projekta stoji HDZ-ovac Luka Vidović

Luka Vuković, mladi HDZ-ovac i živopisni inovator koji je nakon Solina i u Splitu uspio progurati svoje besmislene selfi stupove, sad je dobio 1,3 milijuna kuna na natječaju koji raspisuje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Kako su se danas raspisali dalmatinski portali, fotostupovi solinske tvrtke Look@ d.o.o. dobili su 1.284.494,89 kuna bespovratnih sredstava za osvajanje tržišta u pametnim gradovima, a riječ je o novcu europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Vjerojatno ste čitali o tom projektu jer se većina medija mjesecima zeza na račun izuma koji ljudima omogućuje da sami sebe snime i onda im tu fotografiju pošalje na mobitel. Kao da su jednostavno uzeli telefon i napravili selfi, samo što je kvaliteta slika koje radi fotostup redikulozna. Gospodin Vuković pokušao je opravdati svoj izum objašnjenjem da selfi stup “dodatno omogućuje fotografiju veće grupe ljudi u okviru idealnog kadra fotografije koja ujedno uključuje i prikaz znamenitosti grada na lokaciji”.

Obrazloženje iz ministarstva je genijalno

Fascinanto je obrazloženje iz Ministarstva koje kaže da je Vuković dobio potporu kako bi svoj izum prilagodio tržištu.

“Glavni cilj koji se projektom želi postići prilagodba je proizvoda Look@ solarni fotostup zahtjevima tržišta, a koji predstavlja znatno poboljšanje u odnosu na alternative koje se nude te lansiranje istog na ciljano tržište kako bi se ostvario planirani rast i osigurala održivost poduzeća. Look@ fotostup je inovativan proizvod globalno, a čiji su ciljani segmenti ‘pametni gradovi’ i drugi pružatelji turističkih usluga. Pogonjen je solarnom energijom pa nema potrebe za dodatnim priključcima, korisnici se spajaju na Look@ stup preko vlastitog mobitela što omogućava individualno upravljanje fotografijama”, napisali su iz Ministarstva.

Skupi izum koji radi senzacionalno loše

Iza tvrtke Look stoji solinski HDZ-ovac Luka Vuković, a njegov izum koji su kupili gradovi i općine kojima vladaju stranački kolege već je izazvao negativne reakcije javnosti. Split je za tri fotostupa platio gotovo 240 tisuća kuna, onaj na Poljudu je potpuno uništen, a projekt je izdašno pomogla i Splitsko-dalmatinska županija s nekoliko stotina tisuća kuna. Kako je svojedobno pisao Index, Grad Solin jedan takav stup platio je dvostruko niže od 78.750 kuna koliko je izdvojio Split.

Ne treba zanemariti ni mali test koji je prije gotovo godinu dana napravio Splićanin Bojan Ivošević. On je otišao u Solin i napravio usporedbu fotki koje snimio sam, mobitelom te uz pomoć fotostupa. Ove sa stupa zbilja djeluju urnebesno loše: