Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Šef Tesle i Apple demantiraju priču da je Musk htio preuzeti poziciju Tima Cooka

Musk i Apple kažu da se razgovor nije dogodio i da Cook i Musk nikada nisu međusobno razgovarali

SpaceX founder Elon Musk addresses the media during a press conference announcing new developments of the Crew Dragon reusable spacecraft, at SpaceX headquarters in Hawthorne, California on October 10, 2019. (Photo by Philip Pacheco / AFP)
FOTO: AFP

Priča koja se pojavljuje u knjizi o Tesli, kaže da je Elon Musk 2016. godine zatražio da postane izvršni direktor Applea, u telefonskom razgovoru s Timom Cookom, sadašnjim izvršnim direktorom, piše The Verge.

Priča koju je podijelio Los Angeles Times, dolazi iz knjige Power Play:Tesla, Elon Musk i oklada stoljeća, reportera The Wall Street Journala, Tima Higginsa.

Kako piše u knjizi, Cook je predložio Musku da Apple preuzme Teslu, a Musk je uzvratio da želi biti izvršni direktor. Cook se, navodno, načelno složio ali je Musk onda pojasnio da želi biti izvršni direktor Applea. Prema jednom bivšem pomoćniku koji je čuo Muskovo prepričavanje razgovora, Cook mu je rekao F… you, prije nego je spustio slušalicu.

Tvrde da nisu komunicirali

No i Musk i Apple kažu da se razgovor nije dogodio i da Cook i Musk nikada nisu međusobno razgovarali. Musk je u petak tvitao kako on i Cook nikada nisu niti razgovarali niti pisali jedan drugome. Također je rekao da se pokušao sastati s Cookom oko Appleove kupnje Tesle što je Cook odbio.

Na upit za komentar o navodnome razgovoru, Apple je ukazao na primjedbe koje je Cook dao u razgovoru s Karom Swisher, iz New York Timesa. “Nikada nisam razgovarao s Muskom, iako mu se divim i poštujem tvrtku koju je izgradio”, kazao je Cook.

“Higgins je uspio knjigu učiniti lažnom i dosadnom”, tvita Musk. Prema Los Angeles Timesu, Musk je kazao Higginsu da mu je većina knjige besmislica.

‘Većina, ali ne sve, u ovoj knjizi su besmislice’

Musk očito nije sudjelovao u stvaranju Power Playa. U autorskoj bilješci na kraju Higgins piše da su Musku pružene brojne mogućnosti da komentira priče, činjenice i karakterizacije predstavljene na stranicama knjige. Ne ukazujući što je netočno, Musk je samo rekao “Većina, ali ne sve, u ovoj knjizi su besmislice”.

Appleu je dato nekoliko prilika da komentira navodni razgovor ali su odbili. Ubrzo nakon što je na Twitteru napisao da nikada nije upoznao Cooka, Musk je, isto na Twitteru, podržao borbu Epica protiv Applea i njihovih pravila u App Storeu. “Naknade za Apple Store su, de facto, globalni porez na internetu” rekao je Musk. “Epic je u pravu.”