Biznis & tech

Šefovi najvećih američkih tehnoloških firmi pred Kongresom su odbacili optužbe da drže monopol i guše konkurenciju

Također su odbacili optužbe da pogoduju demokratima u predsjedničkoj kampanji

WASHINGTON, DC - JULY 29: Facebook CEO Mark Zuckerberg testifies via video conference during an Antitrust, Commercial and Administrative Law Subcommittee hearing on "Online platforms and market power. Examining the dominance of Amazon, Facebook, Google and Apple" on Capitol Hill on July 29, 2020 in Washington, DC.  (Photo by Graeme Jennings - Pool/Getty Images)
FOTO: Getty Images

Čelnici četiri najveće američke tehnološke kompanije – Facebooka, Amazona, Googlea i Applea u srijedu su pred Kongresom redom odbacili optužbe za monopol na digitalnom tržištu, gušenju konkurencije i pogodovanju demokratima u američkoj predsjedničkoj kampanji.

Mark Zuckerberg iz Facebooka, Jeff Bezos iz Amazona, izvršni direktor Googlea Sundar Pichai i Appleov Tim Cook, čije tvrtke imaju tržišnu vrijednost od oko pet bilijuna dolara, u saslušanju putem višesatne videokonferencije, odgovarajući na pitanja zastupnika, odbacili su optužbe da su oštetili manje tvrtke u online oglašavanju te poručili da podržavaju obje kampanje za američke predsjedničke izbore.

CEOs of Facebook, Amazon, Google and Apple face Congress in antitrust hearing

Amazon's Jeff Bezos, Facebook's Mark Zuckerberg, Google's Sundar Pichai and Apple's Tim Cook appear before the House Judiciary Committee’s antitrust panel.Continues here: https://www.facebook.com/watch/live/?v=1365764586967068&ref=watch_permalink

Posted by Reuters on Wednesday, July 29, 2020

Konzervativci misle da su cenzurirani

Bilo je to njihovo prvo zajedničko saslušanje i prvi put da se Bezos pojavio pred zastupnicima. Vodeće tehnološke kompanije pod teretom su sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i općenito zlouporabu svoje tržišne prevlasti, uključujući i akvizicije rivala. Konzervativci su također tvrdili da cenzuriraju njihove političke stavove.

Tako je republikanac Jim Jordan optužio kompanije da onemogućavaju konzervativcima kontakt s pristašama, a prethodno je danas predsjednik Donald Trump zaprijetio da će “unijeti pravdu” u glavne tehnološke kompanije kroz donošenje izvršnih uredbi. Na Jordanovo pitanje hoće li Google pomoći demokratskom predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu, Pichai je odgovorio: “Podržavamo obje kampanje. Našem radu pristupamo nestranački”.

Facebook kaže da su neutralni

Republikanski predstavnik Matt Gaetz pritisnuo je Facebookova Zuckerberga optuživši Facebookove moderatore za nepovoljne objave o konzervativcima, na što je Zuckerberg odgovorio da su oni neutralni.”Želimo biti platforma za sve ideje, bez pristranosti”, istaknuo je. Demokrat David Cicilline, predsjednik pododbora za zaštitu tržišnog natjecanja, upozorio je da neke prakse vodećih kompanija imaju “štetan ekonomski učinak” te da njihova tržišna prevlast “ubija male poduzetnike”.

Tako je Google optužio za krađu online recenzija tvrtke Yelp, na što je Pichai odgovorio kako bi želio znati pojedinosti na kojima se temelje takve objede. “Ponašamo se prema najvišim standardima”, poručio je te istaknuo da Google ne krade sadržaje kako bi pridobio korisnike. Facebooka Mark Zuckerberg opravdavao je svoju dominaciju na području društvenih mreža tvrdnjom da je 2012. godine Instagram bio “sićušna aplikacija za dijeljenje fotografija”, a on je od nje napravio fenomen društvenih medija.

Apple i Amazon odbacili optužbe na svoj račun

Bezos pak nije zanijekao da Amazon koristi podatke trećih strana (prodavača) za kreiranje vlastitog plana pristupa kupcima, oprezno odgovorivši kako su vodili politiku protiv takvih pokušaja. “Da smo otkrili da je to netko prekršio, poduzeli bismo akciju protiv njih”, rekao je.

Appleov Tim Cook odbacio je optužbe za nepošten odnos prema konkurenciji i visoke provizije koje naplaćuje od kreatota aplikacija za App Store. “S tim se ne slažem”, rekao je i objasnio da se programeri natječu, a mogu pisati aplikacije i za Android ili Windows ili Xbox ili PlayStation.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu