Skužili smo fora obljetnicu i sad smo nostalgični; na današnji dan prije točno 27 godina poslan je prvi SMS

Premda su aplikacije za dopisivanje sve jače, SMS će ostati gdje je, barem još neko vrijeme

ZADNJA IZMJENA: pro 3, 2019
Foto: AFP

Dvadesetdvogodišnji inženjer Neil Papworth iz IT kompanije SEMA, poslao je prvu SMS poruku na današnji dan prije 27 godina, odnosno 3. prosinca 1992. Poruka je poslana s Papworthovog računala preko Vodafoneove mreže na mobitel tadašnjeg šefa Vodafonea, Richarda Jarvisa. U poruci, Papworth je jednostavno napisao “Merry Christmas” (Sretan Božić), te time ispisao povijest i praktički stvorio novi standard komunikacije mobilnim telefonima.

Papworth tada nije dobio odgovor, budući da mobiteli još nisu mogli odgovarati na SMS poruke, već ih samo primati. Za širenje SMS-a trebalo je proći nekoliko godina, obzirom da su se u početku mobiteli primarno koristili za pozive, a trebalo im je i nekoliko godina da postanu sveprisutni. U 2006., Amerikanci su poslali 12,5 milijardi poruka mjesečno, no u lipnju 2017., Amerikanci ta brojka je narasla na 781 milijardu SMS poruka mjesečno. Poruke gotovo da su potpuno zamijenile razgovor.

Sprema mu se i zamjena

S druge strane, u Velikoj Britaniji broj poslanih SMS poruka u padu je još od 2012. U posljednjih desetak godina, SMS sve više zamjenjuju aplikacije za dopisivanje poput Facebookovog Messengera, Vibera i WhatsAppa. Sveprisutni internet koji nudi besplatno dopisivanje aplikacijama, sve više gura SMS u zaborav. Danas se češće koristi u hitnijim situacijama ili u područjima bez internetskog pristupa.

Usporedbe radi, na WhatsAppu se dnevno pošalje preko 55 milijardi poruka, a na drugim platformama brojke su vjerojatno slične. Sasvim je moguće da će SMS pasti u zaborav, kao što su nekadašnje GSM mreže, a zamjena SMS-u se već sprema. Novi standard, RCS, trebali bi prihvatiti svi proizvođači mobilnih telefona, a u principu funkcionira kao aplikacija za dopisivanje, no bez potrebe za skidanjem posebne aplikacije. Jednostavno, kao i kod SMS-a, poruku će moći primiti bilo koji mobitel, neovisno o aplikaciji koju koristi.

Ivan Luzar
Telegram autor
1797 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program