Slovenski ministar poljoprivrede misli da je prodaja Žita Podravci bila greška

Direktor Podravke kaže da će do daljnjega voditi računa o slovenskim interesima

ZADNJA IZMJENA: tra 22, 2015
Foto: PIXSELL/Pixsell

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan i predsjednik stranke Socijalnih demokrata smatra da je prodaja ljubljanskog Žita Podravci potez koji će Sloveniji nanijeti štetu. Ostatak Slovenske vlade ne misli tako. Prodaju Žida na čelu konzorcija vodi je Slovenski državni holding, doibli su dobru cijenu od 33 milijuna eura za većinski udjel Podravke a za ostatak Žita trebali bi dobiti 64 eura, gotovo pola milijarde kuna.

U Židanovim izjavama bilo je odjeka političkih izjava kakve su se u Sloveniji mogle čuti kad je Agrokor kupovao Merkator. Tada se također tvrdilo da hrvatski vlasnici neće brinuti za interese slovenskih zaposlenika i dobavljača u kojima je upravo ministar Židan bio među najglasnijima.

Boje se da će Podravka outsourcati proizvodnju

Slovenske Finance su, inače, jutros objavile da bi Mercator ove godine konačno mogao imati dobit nakon duge krize. Što se Žita tiče, Židan strahuje da će Podravka outsourcati proizvodnju iz Slovenije i da će to oštetiti mlinare, pekare i proizvođače pšenice kojima Žito otkupljuje polovicu proizvodnje.

Hrvatska je pšenica, usto, jeftinija od slovenske ali direktor Podravke Zvonimir Mršić na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora o kupnji Žita rekao je kako je Podravki “kvaliteta važnija od cijene” i da će kompanija voditi računa o interesima dobavljača.

Židanova stranka općenito se protivi privatizaciji

Socijalni demokrati su kao manjinski partner u koalicijskog vladi Mire Cerara programtski protiv privatizacije 25 državnih tvrtki i banaka, a posebno prodaji stranim kompanijama.

Direktor Podravke Zvonimir Mršić ni sam nije završio restrukturiranje u Podravci, lani su podijelili više od 400 otkaza i 60 milijuna kuna otpremnina, ove godine očekuje ih više od 80 otkaza. U Ljubljani je rekao da će do daljnjega poštovati ugovore zaposlenika Žita te da želi razvijati brendove i poslovanje Žita.

 

Saša Grgurić
Telegram autor
96 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program