Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Slovenski ThirdFrameStudios svojim zaposlenicima genijalno vizualizira mjesečne platne liste

Interna aplikacija rješava vječno pitanje što je prava plaća, bruto ili neto?

FOTO: Facebook

Ako imate sreće pa ste zaposleni, svaki mjesec dobivate platne liste na kojima vjerojatno razumijete samo stavku “neto” i koliko vam odbijaju za kredit. Tvrtka 3FS (ThirdFrameStudios) iz Ljubljane smislila je genijalan način kako zaposlenicima transparentno i nadasve razumljivo prikazati kolika im je zapravo plaća i kako se ona obračunava.

Specijalisti za grafičke i konceptualne usluge za softver, internet, mobile i razvoj igara, 3FS su napravili internu aplikaciju za izračun i grafički prikaz plaće koju zaposlenik vidi na računu kao vrha ledenog brijega realnih troškova firme.

Our payroll print-outs have received a make over. To increase financial education and visibility of our employees.

Navedene su sve stavke, trošak poslodavca, davanja državi, akontacije i odbici, a svaki zaposlenik može vidjeti kuda ide njegov novac. Aplikacija je, piše slovenska Netokracija, nastala kao interni eksperiment tročlane ekipe na čelu s Vasjom Bočkom, dizajn potpisuje Jure Sobočan, a razvoj Miha Bogataj i vjerojatno je bila no-brainer s obzirom na vječni nesporazum poduzetnika i zaposlenika o tome što se misli kad se kaže plaća – na bruto (poduzetnička verzija odnosno realna plaća) ili neto (zaposlenikovo shvaćanje plaće).

Doprinos općem financijskom obrazovanju

Kako piše Netokracija, u 3FS su razmišljali kako je strašno da programski paketi za izračuvanje plaća nemaju funkcionalnosti koje bi zaposlenicima pojednostavile uvid u transfere novca koji zarađuje, pa su to popravili svojom aplikacijom i doprinijeti općem financijskom obrazovanju.

Direktor 3FS Andraž Logar objavio je screenshot aplikacije na Facebook stranici tvrtke i na Twitteru. Slika se brzo proširila zajednicom i dobila sjajne kritike. 3FS je planira u osnovnom obliku ponuditi i javno, ali neće moći odmah jer je potražnja navodno već tolika da ne bi mogli kvalitetno pokriti sve korisnike.

Planiraju i otvoriti API za platne programe, firme bi mogle slati brojke i dobiti nazad vizualizirani obračun plaća u PDF-u, ali tu je, naravno, problem osjetljivih poslovnih podataka. U svakom slučaju, nadamo se da će što prije naći tehnološko rješenje, jer nam ovakve aplikacije trebaju više nego što se čini.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više