Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Slučaj Agrokor očito je prekompliciran za nesposobno hrvatsko pravosuđe. Ne bi bilo čudno da ih na kraju sve puste

U procesima vezanim za Agrokor tužitelji doživljavaju debakl za debaklom

Slučaj Agrokor očito se pretvara u jednu od najvećih blamaža prilično nesposobnog hrvatskog pravosudnog sustava - u posljednje četiri godine nitko za ništa nije osuđen, a kako sada stvari stoje, vjerojatno neće ni biti. Tragično je što postoji realna mogućnost da, nakon godina mrcvarenja po sudovima, na kraju nitko za ništa ne odgovara.

Slučaj Agrokor očito se pretvara u jednu od najvećih blamaža prilično nesposobnog hrvatskog pravosudnog sustava – u posljednje četiri godine nitko za ništa nije osuđen, a kako sada stvari stoje, vjerojatno neće ni biti.

Prije otprilike godinu dana, Ivica Todorić, bivši vlasnik i predsjednik uprave bivšeg Agrokora, nepravomoćno je oslobođen optužbi u procesu u kojem ga se teretilo da je kompaniju oštetio za 1,25 milijuna eura, plaćajući fiktivne konzultantske usluge.

Todorić i bez obrane dobiva sporove

Radi se o priličnoj blamaži Državnog odvjetništva, ako uzmemo u obzir da se Todorić zapravo nije ni pokušao braniti. Otkazao je punomoć odvjetnicima pa je dobio branitelja po službenoj dužnosti. Očito je (dobro) procijenio da je optužnica toliko slaba da mu obrana nije ni potrebna. Na kraju se pokazalo da je bio u pravu.

Državnom odvjetništvu ni u drugom, puno većem slučaju vezanom za Agrokor, ne ide baš najbolje. Tako su danas objavili da povlače optužnicu u kojoj je osim Todorića optuženo još 14 osoba, među kojima su njegovi sinovi, članovi uprave kompanije te odgovorne osobe u revizorskoj kući koja je godinama obavljala poslove revizije za Agrokorove kompanije.

Blamaža Državnog odvjetništva

Optužnica je povučena, što neki povezuju i s današnjim uhićenjem bivše tužiteljice Mirele Alerić Puklin, za koju se sumnja da je odavala tajne Piruški Canjugi, koja je bila direktorica u Agrokoru i jedna od osumnjičenih – što je dodatna blamaža za Državno odvjetništvo. Službeno objašnjenje je da je optužnica povučena “radi boljeg razjašnjenja stvari”.

U ovom slučaju radi se o puno težim optužbama. Malverzacije u toj optužnici ukupno iznose 1,2 milijarde kuna, a ako je Državno odvjetništvo uspjelo, u prvom stupnju, izgubiti spor od “samo” 1,2 milijuna eura, u kojem se Todorić nije zapravo ni branio, jasno je da bi se i u ovom, puno kompleksnijem slučaju, moglo dogoditi nešto slično.

Spis ima 80 tisuća stranica koje nitko neće pročitati

I nakon što Državno odvjetništvo “bolje razjasni stvari” lako bi se mogli zaplesti u optužnici koju su sami napisali. Naime, optužnica u ovom slučaju ima oko 460 stranica, a sudski spis preko 80 tisuća stranica. To gotovo sigurno nitko nikada to neće u cijelosti pročitati, pa će proces trajati godinama, kao i u mnogim drugim slučajevima. A na kraju bi, vrlo vjerojatno, ako državni tužitelji budu vješti kao do sada, svi optuženi mogli biti oslobođeni.

Sve ovo je, očito, prekomplicirano za hrvatsko pravosuđe

Pod optužbama za nezakonito poslovanje svojedobno su se našli i neki dobavljači Agrokora. Sumnjalo se da su lažnim mjenicama financirali Agrokor, no ni te optužbe nisu dokazane. Prije dvije godine državni tužitelji podigli su desetak optužnica protiv dobavljača koji su potpisali nekoliko tisuća lažnih mjenica, no Općinski kazneni sud u Zagrebu ih je odbacio.

Slučaj Agrokor očito je prekompliciran za hrvatsko pravosuđe, tako da je velika vjerojatnost da nakon godina mrcvarenja po sudovima, na kraju nitko za ništa neće odgovarati.