S&P je upravo objavio kako kriza u Agrokoru ne bi trebala imati utjecaj na kreditni rejting Hrvatske

Kažu da se potencijalnim fiskalnim utjecajem može upravljati

ZADNJA IZMJENA: tra. 7, 2017
Foto: AFP

Agencija Standard & Poor’s upravo je objavila kako najava zamrzavanja plaćanja dugova Agrokora neće imati neposredan utjecaj na ‘BB’ rejting Hrvatske, sa stabilnim izgledima.

Standard&Poor’s snizio je prije dva dana dugoročni i kratkoročni rejting Agrokoru s ‘B-/B’ na ‘CC’, što znači da postoji velika vjerojatnost neispunjavanja obveza, uz negativne izglede, koji odražavaju mišljenje te rejting agencije da bi kreditni rejting koncerna mogao biti snižen i na ‘SD’, što označava selektivni stečaj.

‘Može se upravljati potencijalnim fiskalnim utjecajem’

Iz S&P-a podsjećaju kako je 2. travnja objavljeno da je Agrokor s grupom banaka potpisao standstill ugovor. Ugovor je potpisan sa šest banaka, a pritom je objavljeno kako mu je cilj olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti i podmirivanja dospjelih obveza prema dobavljačima, osigurati nastavak kontinuiteta operativnog poslovanja i zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za njegovo održivo restrukturiranje.

Iz S&P u današnjoj objavi navode kako kriza u Agrokoru ne bi trebala utjecati na rejting države. Agencija procjenjuje da se potencijalnim fiskalnim utjecajem na državu može upravljati.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3130 članaka Više o autoru