Biznis & tech

S&P je upravo objavio kako kriza u Agrokoru ne bi trebala imati utjecaj na kreditni rejting Hrvatske

Kažu da se potencijalnim fiskalnim utjecajem može upravljati

The front of the New York offices of Standard & Poor's August 18, 2011 in New York. US bond yields have been falling since the beginning of the month and have sharpened their drop, paradoxically, since Standard & Poor's lowered the country's credit rating a notch from AAA on August 5. AFP PHOTO/DON EMMERT / AFP PHOTO / DON EMMERT
FOTO: AFP

Agencija Standard & Poor’s upravo je objavila kako najava zamrzavanja plaćanja dugova Agrokora neće imati neposredan utjecaj na ‘BB’ rejting Hrvatske, sa stabilnim izgledima.

Standard&Poor’s snizio je prije dva dana dugoročni i kratkoročni rejting Agrokoru s ‘B-/B’ na ‘CC’, što znači da postoji velika vjerojatnost neispunjavanja obveza, uz negativne izglede, koji odražavaju mišljenje te rejting agencije da bi kreditni rejting koncerna mogao biti snižen i na ‘SD’, što označava selektivni stečaj.

‘Može se upravljati potencijalnim fiskalnim utjecajem’

Iz S&P-a podsjećaju kako je 2. travnja objavljeno da je Agrokor s grupom banaka potpisao standstill ugovor. Ugovor je potpisan sa šest banaka, a pritom je objavljeno kako mu je cilj olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti i podmirivanja dospjelih obveza prema dobavljačima, osigurati nastavak kontinuiteta operativnog poslovanja i zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za njegovo održivo restrukturiranje.

Iz S&P u današnjoj objavi navode kako kriza u Agrokoru ne bi trebala utjecati na rejting države. Agencija procjenjuje da se potencijalnim fiskalnim utjecajem na državu može upravljati.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu