Biznis & tech

SpaceX danas lansira astronaute u svemir. Evo kako povijesnu misiju pratiti uživo

Ovo je prvi puta u devet godina da će ljudi s američkog tla poletjeti u svemir

FOTO: NASA

Danas u 22.33 sati, SpaceX će lansirati dvojicu astronauta do Međunarodne svemirske postaje, što NASA naziva novom erom svemirskih letova. Naime, ovog puta Elon Musk svojom će raketom Falcon-9 do ISS-a prvi puta lansirati ljude. Taj povijesni pothvat, kako ga NASA zove, moći će se gledati uživo.

Lansiranje će biti emitirano na YouTube kanalu NASA-e ili na internetskoj stranici SpaceX-a. Upravo na stranici SpaceX-a postoji timeline s bitnim trenucima za lansiranje, a tu je i štoperica koja odbrojava do lansiranja. Inače, od 2011. godine, kada je završio Space Shuttle program SAD nije sa svog tla slao ljude u svemir, piše Mashable.

Američke astronaute dočekat će Rusi

Podsjećamo, astronauti Doug Hurley i Bob Behnken bit će prvi u posljednjih devet godina koji će napustiti planet i doći do nižih orbita Zemlje. Let je značajan i zato jer će se komercijalizacijom svemirskih letova omogućiti kupnja letova drugim državama koje dosad nisu mogle do svemira ili niže orbite oko Zemlje.

Američke astronaute gore će dočekati dvojica ruskih kozmonauta, Anatolij Ivašin i Ivan Vagner te njihov sunarodnjak Christopher Cassidy. Raketu će lansirati s kompleksa 39A u sklopu svemirskog centra Kennedy, što je iznimno simbolično. S te lansirne rampe lansirana je i misija Apollo 11, koja je prevezla ljude na Mjesec.

Nastavite čitati