Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech SpaceX kreće s turističkim svemirskim putovanjima. Sljedeći mjesec lansiraju prvih četvero putnika

Prvi turistički let SpaceX-a imat će i humanitarni karakter

This image obtained from SpaceX shows a Falcon 9 rocket carrying the unmanned X-37B drone lifting off at 10:00 am (1400 GMT) from NASA's Kennedy Space Center on September 7, 2017.
This was SpaceX's second mission for the Pentagon this year following a secret satellite launch in May and the private company's first launch of the X-37B, a secret US Air Force space plane. / AFP PHOTO / SPACEX / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SPACEX" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
FOTO: AFP

Odlaskom milijardera Richarda Bransona i Jeffa Bezosa u svemir, počela je era turističkih odlazaka u svemir, a do sada se iz treće velike privatne svemirske kompanije, SpaceX-a Elona Muska, o toj temi nije previše čulo. No, kompanija je sada objavila kako su i oni spremni za početak turističkih svemirskih letova, no na njihovom prvom letu neće biti Elona Muska.

SpaceX sljedeći mjesec planira lansirati Inspiration4, prvu letjelicu koja će u svemir odvesti tim neprofesionalnih astronauta. Među njima je Jared Isaacman, osnivač Shift4 Paymentsa i suosnivač Draken Internationala, koji sebe naziva ovisnikom o adrenalinu. Isaacman je do sada upravljao mlaznim zrakoplovima, no ipak se nije potisnuo iznad Kármánove linije, gdje službeno počinje svemir.

Prvi let s humanitarnim karakterom

Na prvom letu u kapsuli Crew Dragon pridružit će mu se još Hayley Arcenaux, Sian Proctor i Chris Sembroski. Isaacman je izjavio kako će njegov prvi let u svemir iskoristiti za humanitarne svrhe, pa će njime prikupljati novac za dječju bolnicu St. Judes.

Taj prvi turistički let SpaceXovom raketom prema najavama bi se trebao dogoditi 15. rujna, a prvi putnici su već prošli testiranje u centrifugalnoj komori, iskusili simulaciju lansiranja i slijetanja, te neke druge zahtjevne testove. Uz te testove, naučili su i kako funkcionira Crew Dragon, primjerice, kako otvoriti i zatvoriti vrata.

Za razliku od ostalih Crew Dragon kapsula, ova turističke će na vrhu imati staklenu kupolu za promatranje svemira umjesto modula za spajanje na Međunarodnu svemirsku postaju. Kako smo već pisali, opremljena je i sa zasigurno najboljim toaletom na svijetu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više