Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

SpaceX otpustio najmanje pet zaposlenika koji su u otvorenom pismu kritizirali Elona Muska

U otvorenom pismu Muskovo ponašanje opisuju kao česti izvor ometanja i neugode za zaposlenike

Tesla co-founder and CEO Elon Musk introduces the newly unveiled all-electric battery-powered Tesla Cybertruck at Tesla Design Center in Hawthorne, California on November 21, 2019. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)
FOTO: AFP

SpaceX otpustio je najmanje pet zaposlenika koji su napisali i podijelili pismo u kojem kritiziraju ponašanje izvršnog direktora Elona Muska, a predsjednica tvrtke SpaceX, Gwynne Shotwell, pismo je ocijenila kao “pretjerani aktivizam” saznaje The New York Times.

Otvoreno pismo koje je prvi objavio The Verge, opisuje Muskovo ponašanje kao česti izvor ometanja i neugode za zaposlenike. Pismo je u samo dan i pol potpisalo više od 400 zaposlenika SpaceX-a. Potpisnici pisma traže od tvrtke da se javno obrati i osudi Muskovo ponašanje na Twitteru.

“Kao naš izvršni direktor i najistaknutiji glasnogovornik, Musk se smatra licem SpaceX-a, a svaki tweet koji pošalje javna je izjava tvrtke. Važno je da stavimo do znanja našim timovima i potencijalnom skupu talenata da njegove poruke ne odražavaju naš rad, našu misiju ili naše vrijednosti”, navodi se u pismu.

O nedoličnom seksualnom ponašanju

Interno pismo poziva se i na nedavne optužbe za nedolično seksualno ponašanje Muska o kojem je prošlog mjeseca pisao Business Insider. U izvješću Business Insidera navodi se da je Musk seksualno uznemiravao stjuardesu SpaceX-a tijekom privatnog leta te da je tvrtka platila zaposlenici 250.000 dolara za njezinu šutnju.

Shotwell je branila Muska nakon ovih optužbi za nedolično ponašanje, kazavši da vjeruje da su optužbe lažne.

Sastavljači pisma otpušteni su prošloga tjedna, prema e-poruci koju je uputila Gwynne Shotwell. “Pismo je učinilo da se zaposlenici osjećaju nelagodno, zastrašeno i maltretirano ili ljutito jer su bili prisiljeni potpisati nešto što ne odražava njihove stavove”, napisala je Shotwell.

‘Vodstvo posvećeno radnom okruženju’

Shotwell je rekla da je vodstvo SpaceX-a posvećeno osiguravanju sjajnog i sve boljeg radnog okruženja, više nego bilo tko drugi koga je vidjela u svojoj karijeri. Naglasila je i da imaju planirana tri lansiranja unutar 37 sati tijekom vikenda, kao i tekući rad na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

“Molimo vas, ostanite fokusirani na misiju SpaceX i iskoristite vrijeme na poslu da svoj posao učinite najbolje”, pozvala je Shotwell.