SpaceX-ov prototip rakete eksplodirao je tijekom testiranja. Iako tvrde da su to predvidjeli, snimka je dramatična

Testirali su koliki pritisak može podnijeti raketa, pa su sada očito saznali

ZADNJA IZMJENA: stu 21, 2019
Foto: YouTube/NASASpaceflight

SpaceX provodi ekstenzivna testiranja svoje nove rakete, Starshipa, koja bi trebala ljudsku posadu i teret prevoziti u svemir. No, jučerašnje testiranje bilo je pomalo spektakularno, budući da je raketa djelomično eksplodirala, pritom lansirajući hrpu metala u zrak. Entuzijasti koji prate SpaceX-ova testiranja uspjeli su snimiti taj trenutak.

Eksplozija se dogodila tijekom testiranja sposobnosti rakete da podnese visoki pritisak, na testnom poligonu u teksaškom gradu Boca Chica. Na prijenosima testiranja na momente se mogla vidjeti para koja izlazi iz rakete.

Ovo im i nije neočekivani razvoj događaja

“Smisao današnjeg testa bio je maksimalno opteretiti sustave za reguliranje pritiska, stoga ova eksplozija nije bila baš neočekivana. Nitko nije stradao, niti je ovo veliki problem za nas”, rekli su iz SpaceX-a za The Verge.

Ovaj prototip trebao je testirati samo jedan od dijelova Starshipa, koji bi posadu i teret trebao moći dovesti do Mjeseca ili Marsa. Zanimljivo je da se radi o istom prototipu o kojem je Musk pisao tijekom rujna, tvrdeći da će ga moći lansirati do niske orbite, gdje bi ga mogao dalje testirati. Čini se da će ipak morati napraviti novi prototip.

Nakon ove eksplozije, plan za razvoj Starshipa sigurno će se malo odužiti. Musk je na Twitteru napisao da više neće testirati na ovakvim prototipima, već da će napraviti novi i sposobniji.

Ivan Luzar
Telegram autor
1798 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program